Бившата шефка на "Автомагистрали" със становище за "корените на инхауса"

2878
Бившата шефка на "Автомагистрали" със становище за "корените на инхауса"
Снимка: БГНЕС

Нито съм подготвила схема, нито съм съдействала за нейна реализация, нито съм допринесла за избора на доставчици. Това твърди бившата шефка на "Автомагистрали" в свое становище до българските институции.

Подобни обвинения към нея имаше от бившия служител на държавното дружество Николай Едрев и настоящия регионален министър Гроздан Караджов.

Тя прави ретроспекция на събитията около "Автомагистрали" и генезиса на процедурите "инхаус". Очаква се Христова да бъде изслушана на парламентарна комисия.

Ето какво пише тя:

До:

Народното събрание на Република България-

Комисия по превенция и противодействие на корупцията,

ПГ “Продължаваме промяната”,

ПГ ГЕРБ-СДС,

ПГ „Движение за права и свободи“,

ПГ „БСП за България“,

ПГ „Има такъв народ“,

ПГ „Демократична България“

ПГ „Възраждане“,

г-н Румен Радев – президент на Република България,

г-н Кирил Петков – министър-председател на Република България

СТАНОВИЩЕ

От Десислава Петрова Христова, бивш изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД

Относно: Темата „Инхаус“ и свързаните с нея договори, касаещи горецитираното дружество

1.Относно моето участие е т.н. „схема“ за реализацията на инхаус договор(ите), сключени между АПИ и Автомагистрали ЕАД

Като член на съвета на директорите в периода май 2017 – януари 2019г. аз, както и колегите ми, сме виждали силните и слаби страни в дейностите на дружеството, нуждите и възможностите, неговата роля за държавата и обществото, както и сме търсили варианти за подобряване на състоянието му, механизмите на взаимодействие с държавата (принципала) и възложителя Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Същевременно сме стигнали до извода, че трябва да разширяваме дейността си и в други посоки, вкл. и други обекти, извън тези по утъпканата линия АПИ – „Автомагистрали“ ЕАД (АМ) – подизпълнители, която формира основно оборота и печалбите на дружеството. За нас не беше удовлетворяващо да се явяваме нещо като гара-разпределителна на огромен финансов ресурс между възложител и подизпълнители, тъй като нашият дял във фактическото изпълнение беше много малък, а основно играехме роля на администратор на процесите, в подготовката на документите и координиращо звено.

Държа да отбележа и следното: Никога принципалът не е оставял на органите на управление на дружеството да си избира подизпълнители, или изобщо контрагенти за участие в която и да е процедура по ЗОП! Винаги тези участници са посочвани и нашата роля е била да комплектоваме документите и да подадем формулярите, но не и да поставяме условия, да избираме, да преговаряме. (Видно от изказванията на министъра на промяната г-н Караджов /в ефира на НОВА ТВ/, ние следва да сме „чиновници, които той е инсталирал“ в дружеството. Сиреч нищо не е по-различно от преди по отношение на хората, които носят отговорността за управлението на АМ и за огромния финансов ресурс, който минава оттам.

Свободни бяхме по времето на последния служебен кабинет, когато министърът уважаваше длъжността и отговорността ни, както и свободата на словото ни.

Установихме, че някои от дейностите по СМР могат да бъдат успешно изпълнявани от АМ и то с малко вложен ресурс, а биха носили добри печалби (маркировки например, дребни кръпки, мантинели и т.н.). Говорено беше и то не еднократно, а същото е и концептуално заложено много назад във времето, че държавната АМ следва да бъде основният изпълнител по поддържането на автомагистралите В България, защото тази дейност касае пътна безопасност, сигурност и надеждност, държавата трябва да може да разчита на себе си, а същевременно дейностите не носят огромни печалби и не са особено привлекателни за големите играчи в строителния бранш. (Мога да дам пример от съвсем близкото минало – лятото на 2021г., когато нямаше възлагане от страна на АПИ и нито една частна фирма не желаеше да работи, ако не е наясно дали и кога ще получи пари, докато АМ така, или иначе изпълняваше най-неотложните и нужни дейности – временна организация на движението, почистване, отстраняване на опасни предмети, охрана и т.н.)

Водени именно от стремежа да поставим дружеството на по-добра основа, да си вземем повече дейности, от които да печелим (а тази печалба отива в държавата!), както и да оползотворим свое имущество така, че да печелим от него вместо да генерираме загуби, ние многократно сме обсъждали варианти и стъпки в тази посока. Тук ще дам пример с имот в кв. Надежда, където искахме, а процесът така, или иначе тръгна, да построим на своя парцел жилищна сграда с търговски обекти.

Другата идея беше да разширим имота си в местността Розовски вриз, като закупим допълнително земя от община Брацигово и да ремонтираме, респ. построим допълнителни къщички за гости, където да развиваме и туризъм, както и соц. дейности, обучения, семинари и т.н.

Същевременно сме имали възможност да се запознаем и с опита и постиженията на европейски компании, нови технологии и достижения, които подобряват и улесняват дейностите, свързани с поддържането на пътища. Така се стигна до моя доклад от август 2018г. до съвета на директорите. От него ясно се вижда какво казвам и каква е целта, а именно в контекста на гореописаното.

И така взехме решение, че ще бъде сформирана работна група от експерти, която ще направи проучване на водещите компании в нашата основна област и след подбор по ясни критерии ще опитаме да сключим споразумения за сътрудничество за бъдещи дейности.

Моята идея, която всъщност е споделената идея единодушно от колегите тогава, бе единствено и само в посока развитие и подобряване състоянието на дружеството и към онзи момент никой не е подозирал за предстоящ инхаус!

Видно е от документите, че почти паралелно с процедурите по оценка и подбор на бъдещи контрагенти, ние сме направили стъпки за създаване на гражданско дружество по ЗЗД с някои от тях, за да участваме в процедура по ЗОП, която така, или иначе тогава е отпаднала, но е безспорно доказателство за намеренията ни. По същия начин са безспорни и доказателствата за останалите намерения, а именно строителството на нашите два обекта, желанието да закупим техника, която да ползваме в основната си дейност(поддържането) и намерението да разширим както териториалния си обхват, така и да обхванем повече от фактическото изпълнение и да увеличим нашия дял спрямо този на подизпълнителите.

За всичко казано по-горе са налични доказателства, които съм представила на компетентните органи.

По отношение на инхауса държа да подчертая, че подобно на посочването на подизпълнители и в духа на „инсталирани чиновници“, на нас ни бе казано от принципала в самото начало на м.декември 2018 в сградата на МРРБ, че АМ ще изпълнява автомагистрала Хемус до В. Търново. Тогава бе коментиран само и единствено този обект от 134 км. и нищо над това! Въпреки, че ние и тогава реагирахме с притеснение и въпроси как ние ще се справим, знаейки възможностите си и как на нас ще се възложи без процедура по ЗОП, ни бе казано, че има начин (т.е. дори тогава не сме коментирали, знаели и предполагали формата на възлагане!). Получихме уверения, че държавата ще ни подкрепя, че дивидентът ще остане изцяло в дружеството, за да се ползва, че ще се предприемат стъпки по вливане на Геоплан Проект ЕООД към АМ, за да имаме квалифициран човешки ресурс за някои дейности, че ще имаме право да превъзлагаме част от дейностите, че ще се справим и колко е държавно отговорно и важно за обществото. Беше изрично подчертано също, че това е опция и при невъзможност, или риск, ще може да се прекрати и да се продължи по друг ред изпълнението на обекта.

Видно от договора за инхаус, както и от датите на решението на СД на АМ и цялата кореспонденция между дружеството и АПИ, нещата се случваха с бясна скорост, която никак не беше в нашите възможности да определяме. В този кратък период моето пряко участие и наблюдение като член на СД, но без оперативни правомощия, е твърде нищожен. Нито подписвам документите, писмата, нито договорите. (Впрочем нито един договор не съм имала възможност да съгласувам, подписвам, или предлагам като съдържание, вкл. и за предходните процедури преди инхауса!)

Тогава силно препоръчах на изпълнителния директор г-н Беличев, когато подписва декларацията за капацитета, да изложи подробно точно колко човешки ресурс и колко техника имаме към момента като собствена, за да е видно за АПИ, която на базата на куп документи преценява дали да сключи договора с нас.

Предложих също така да извършим финансово-икономико-технически анализ (нещо което частично изготвихме сега по вр. на служ.кабинет с тенденция да се разшири и довърши!), за да имаме ясен план за действие – какво и колко ни е нужно като механизация и хора, съобразно графика на изпълнение на шестте лота на обекта. Кое е целесъобразно да закупим и кое да наемем! Колко финансов ресурс следва да отделим и в какъв период от време! Какви процедури и с какви критерии ще направим, за да придобием необходимото, на какви цени, при какви условия и т.н. Как ще увеличим човешкия ресурс, така че да укрепим капацитета си за целите на изпълнението и т.н. За краткото време, което ми оставаше в дружеството, нищо от това не се случи. Оттам нататък нито знаех, нито можех да влияя, да препоръчвам, да искам. Действителното положение установихме по вр.на служ.кабинет, когато имах реалната и пълна възможност да се запозная с последващите стъпки и начин на реализация. Видно от наличните документи, процедура за сключване рамкови споразумения за избор на контрагенти за АМ Хемус (а не за нещо друго!!!), са правени чак през юли 2019г., т.е. 5 месеца след моето отстраняване. Там става дума за доставки и наем на механизация, но никъде не се третира (вкл. и извън тези процедури) въпросът за човешкия капацитет, който е необходим за изпълнение на проекта. Видно от документите, когато са започнали да правят процедури за нови рамкови споразумения, колегите са решили да поканят и въпросните 8 фирми отново, избрани през периода-септ.-ноември, както и още 24 фирми. Защо е било нужно да канят онези 8 (част от тях никога не получават договори), ако те са част и начало на инхауса, а не са поканили само новите 24? Сами можете да си отговорите. А как са избрани – одитния доклад на Сметната палата споменава за непрозрачни процедури. Колкото до раздадените над милиард авансови средства – това е стартирало чак през септември 2019г. и прави впечатление, че между превода от АПИ и превода от АМ към фирмите, времето е много кратко – ден, или два.

Уволнената шефка на "Автомагистрали": Не съм феята на "ин хаус" поръчките

Не мисля, че съм феята на "ин хаус" поръчките. Това заяви отстраненият директор на „Автомагистрали" Десислава Христова. "Не...

Държа да подчертая, че дори първият договор за инхаус беше проблемен и рисков и възлагането на още и още по тази схема е абсолютно показателно, че целта не е развитие на държавното дружество, а лесен и бърз начин за директно възлагане без конкуренция на обекти за милиарди, като цялата отговорност пада върху изпълнителя, сиреч АМ, сиреч държавата, защото става дума за средства от държавния бюджет и за дружество, чийто собственик е именно държавата. Същевременно действителните изпълнители са именно доставчиците на материали и наемодателите на техника, но тяхната отговорност не е ангажирана с гаранции за изпълнение. От направените опити да усвоим застраховки, обезпечаващи тяхното изпълнение по договорите за доставка и наем, (пак по вр.на служ.кабинет), получихме откази от застрахователя.

Както казах по-горе, аз подадох оставка (беше ми поискана) малко след подписването на договора за инхаус. Защо се стигна до това имам отговор, но тук накратко ще кажа следното:

В началото на януари 2019г., когато задавах гореизброените въпроси и исках да предприемем стъпки, срещи с принципала, анализ и разчет, подготовка на прозрачни процедури и т.н. ми се каза неколкократно да забавя, да чакам, да видим какво ще получим като указания от министъра, от АПИ и т.н. Тоест започна да се мълчи и чака, което навежда на мисълта, че както ни бе възложено без да имаме избор, така и ще се продължи. Тогава изразих негодувание и казах, че ако няма да действаме съобразно отговорността, която носим, то няма друг вариант, освен да си подадем оставките. Дни след това излезе запис в Биволъ, който бе интерпретиран и внушаваше действия и факти, нямащи нищо общо с истината. Този запис стана формално основание да си тръгна от АМ. В последствие сама подадох сигнал до прокуратурата да бъда разследвана по всичко, свързано със записа и след близо 7 месеца проверки, разпити, документи, връщане за доразследване, излезе и постановление за прекратяване. Излезе истината, която вече нямаше никакво значение за никого. Името ми беше вкарано в скандал и бях отстранена, а нещата в АМ си вървяха.

По подобен начин тръгнаха нещата с моето отстраняване и сега. За първи път прочетох във в. Сега, че според одитния доклад на Сметната палата, по моя докладна от август 2018г. тръгва цялата схема с инхауса. Същото беше публикувано малко по-късно и във в. 24 часа. След като никъде в одитния доклад не намерих подобно твърдение, дори споменаване на моята докладна, аз се свързах с ръководителя на екипа, одитирал АМ и питах къде точно е споменато това. Отговорът беше – никъде. Такава информация изобщо не фигурира с доклада, както и твърдения, внушения, предположения за т.х. схема по моя идея. Тази докладна беше изнесена публично, предполагам от кое лице, но тя така, или иначе не е била достояние на никого, освен на тогавашния СД на директорите, вкл.не е заведена в деловодната система, тъй като решенията на СД не се завеждат, а се съхраняват по определен ред и правила. Малко след това имах среща с министър Караджов и коментирахме в продължение на повече от час както доносите срещу мен, така и тяхното съдържание по същество, проблемите с инхауса, вкл. казусите с някои фирми, някои факти, предмет на разследване, идеите и извървяния до тук път, и други теми от дейността на АМ. Това се случи на 23 декември 2021г. Нямаше никакъв проблем и никакви съмнения в мен, поне видимо. Дори напротив! На 04.01.2022г. получих забрана да говоря пред медии. И спазих това, въпреки, че не споделях това като поведение. Случайно, или не, но настоящият директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на МРРБ е г-жа Десислава Колева, за която се твърди, че е работила за в. Сега. Малко след това излезе и публикацията на Биволъ, в която вече съвсем мащабно и едностранно се разви тезата за схемата и мен и други неистини и интерпретации. Също като през януари 2019г.!

В заключение искам да кажа, че нито съм подготвила схема, нито съм съдействала за нейна реализация, нито съм искала и допринеса за всичко, което се е случвало дефакто после – как да бъдат избрани доставчици, защо липсва човешки ресурс, как са раздадени милиард и отгоре като аванси и то по всички обекти, вкл. и тези, за които е ясно, че евентуално ще се случат след години, какви рискове и обвързаности са вменени на АМ и т.н. Именно поради всичко това, моята кауза в последните близо 7 месеца бе да изчистим казуса инхаус, да изсветлим пред обществото действителното положение и да направим така, че обектите да бъдат изпълнени, отговорността да се носи от действителните участници в процеса според тяхното участие, парите да не бъдат изгубени и АМ да не бъде подложена на риск от фалит. Едва ли бих направила всичко, което направих през последните 7 месеца и бих тръгнала срещу себе си, ако „съм в основата на цялата схема по инхауса“, както някои сега се опитват да внушават. Може да съм от „тулупите“, „изродите“, „лумпените“, „терористите“ и т.н., които бяха на площада повече от година, но не съм малоумна.

2.По отношение на завареното положение:

Бившата шефка на "Автомагистрали" посочи ново име в безкрайната серия за пътното строителство

Има ли интерес зад освобождаването на шефката на "Автомагистрали"? Този въпрос излезе след интервюто на Десислава Христова в Студио Act...

Всички разбраха, че става дума за привидни договори, които прикриват действителното положение, а именно, че истинските строители са доставчиците на материали и наемодателите на техника. Многобройните ми публични изказвания, комисията по ревизия, писмата до всички институции, вкл.до главния прокурор, срещите и писмото от самия строителен бранш, са факти и говорят достатъчно красноречиво за състоянието на нещата.

Ако от самото начало се бе тръгнало към прозрачни процедури за избор на доставчици, респ. наемодатели, ако се бе вървяло по пътя, който бяхме предначертали още в декември 2018г. с ясното съзнание, че винаги можем да се откажем, ако не сме в състояние да се справим, ако бяха наели хора, ако не бяха раздадени толкова аванси, то би било възможно да се търсят повече решения, вкл. и прекратяване на договорите. Но към днешна дата смятам, че най-правилният път е този, за когото сезирахме НС и търсихме подкрепа. Оставането на сегашното състояние и продължаването по този начин е рисков и опасен. Той дава възможност на едни фирми да строят без да носят отговорност, получили отдавна много пари в аванс, които не можем да знаем как са разходвани и за какво, които няма вариант да се върнат на държавата, което създава потенциална възможност АМ да изпадне в несъстоятелност, в съдебни процедури за дълго време и с неясен изход и в крайна сметка – да не бъдат реализирани обектите с национално значение.

Видно от изказвания на новата власт на промяната, няма воля да се върви по този път, а по-скоро по досегашния. Говори се за узаконяване на няколко съоражения, построени незаконно на лот 4 и до там. Узаконяване на незаконно строителство може, но узаконяване на правоотношения, касаещи милиарди не може! Според изказване на министър Караджов пред в. Труд, : .....не можем да трансформираме инхаус договорите, които са за доставка на материали, или наем на техника, в сложен договор за смр. Извинете, но ние бяхме създали този „сложен“ договор без особени трудности, бяхме започнали комуникация с всички строители, бяхме предприели и разплитане на този „магичен начин“ на формиране на КСС от машиносмени и доставки.

Интересът на държавата е в пъти по-голям да узакони, регламентира, изчисти именно договорите!!! И тук трябва да отбележа, че за незаконното строителство се каза многократно кой носи отговорността – АМ, а не доставчиците и наемодателите на съответния лот, които са видни от договорите, видно е и от заявките за доставки, давани за лотове, където още няма разрешения за строеж!

Възниква и въпросът, след като цялото общество знае истината и кой кой е в тези инхаус взаимовръзки, как точно ще продължи всичко!?

3.Относно бъдещи/потенциални опасности по реализацията на обектите:

Гроздан Караджов отговори защо е уволнена шефката на "Автомагистрали"

Защо беше освободена от поста изпълнителен директор на "Автомагистрали" Десислава Христова? На този въпрос на бившия регионален и зам.-...

Всичко казано по-горе важи и тук с някои допълнения: По времето на сл.кабинет започнахме ревизия на обекти по договорът за инхаус, касаещ засегнати от геодинамични процеси обекти, или просто казано – свлачищата. От събраните данни, документи и разговори, за нас стана ясно, че тези обекти следва да бъдат внимателно ревизирани от независими експерти, защото при тях се наблюдава изначално завишаване на цени, чрез проектиране, което не цели толкова целесъобразно и необходимо укрепване, колкото да се разходят едни пари!!! Тук ще кажа, че има цяла огромна преписка при органите по разследването, която тече и в момента. От предварителните данни и частичната ревизия стана ясно, че е възможно стойността на обектите да падне в пъти, а същевременно те да бъдат укрепени така, както е нужно и за целите на превенцията на явленията, респ. на безопасността за всички.

Същевременно искахме и водихме предварителни разговори относно това, че е нужно подобна ревизия и изобщо цялостен финансово-икономически анализ да бъде направен за всички обекти по инхаус. Целта е да стане ясно какъв е пътят на парите, тяхната стойност към момента на даването и сега, доколко тезата на бившето ръководство на дружеството, че така са спестили пари и са гарантирали изпълнението за в бъдеще е вярна и какви са рисковете за АМ, респ. за проектите, както и какви стъпки следва да се предприемат днес, за да обезпечим утре.

В този контекст бих искала да апелирам, тези действия да бъдат довършени, респ. предприети, за да няма заглушаване, излишно оскъпяване, неправилно разходване на ресурс и допълнителни тежести за АМ, респ.за държавата. Смятам, че както темата стана национално значима и дискутирана, то същото следва да продължи и занапред. Тук ще посоча, че последното, което направих вече като освободен с протокол на министъра, но неотписан директор, бе да се обърна към СД на АМ с молба да продължи ревизията и да не се допусне подмяна на оценките, съмнителни експертизи и замазване на очите на обществото.

Още когато се заговори от министъра за искания за индексация на цени по инхауса, а всъщност такива нямаше, аз казах, че вероятно скоро ще се появят, щом вече е даден сигнал. Доколкото съм информирана от новото ръководство на АМ, такива има, или е говорено да има от фирмите, които доставят и отдават под наем, а всъщност строят, както всички други доставчици и наемодатели на участъците 4,5,6 на Хемус, където предстои разрешение за строеж. Вероятно е тогава всички да поискат такава индексация, но по времето на служ.кабинет не само не сме говорили за такава, а изрично за това цените да не се променят, като специално за фирмата с озеленяването, станала публично известна, сме говорили да намали цената си. А там подобни изводи има и от други органи, занимаващи се със случая.

Нека се види и още нещо – има ли фирми, който ако станат строители по договорите с АМ, а не доставчици, ще имат нужните разрешения, удовстоверения и т.н., които да им дават право да строят съответните обекти? Мисля, че този въпрос е ясен както на новото ръководство на регионалното министерство, на АМ, на АПИ, така и на фирмите.

Тъй като сме наясно, че нещата в държавата дълго време се случваха по начин, който ни накара да излезем на протест и да стане така, че днес управляващите са други, много ми се иска стъпвайки на думите за нов подход, законност, гражданско общество, прозрачност, да не се допуска подмяна и старите методи и лица да продължават с ново лустро.

Бившата шефка на "Автомагистрали" посочи ново име в безкрайната серия за пътното строителство

Има ли интерес зад освобождаването на шефката на "Автомагистрали"? Този въпрос излезе след интервюто на Десислава Христова в Студио Act...

Не на последно място искам да насоча вниманието ви към законността конкретно и да повдигна въпроса може ли и кому е нужно да се правят конкурси, съобразно закона, които да продължат месеци, а след това да може просто така, защото не си чиновникът, който искат да е инсталиран, да те освобождават без мотиви, или с насочващи и меко казано – неотговарящи на нивото на министър такива - Медийни публикации с внушения, доноси и клевети, непочиващи на логика и здрав разум, без да бъда допусната до разговор и да дам отговори. Та колко ли подобни публикации излизат ежедневно за кого ли не, вкл.за лица във властта днес?

Бих искала да попитам и ако аз съм изобретател и основоположник на схемата!!!???, то кой точно „по магичен начин“ –цитирам г-н КАРАДЖОВ, правеше така, щото от количества смр да се преформатира в машиносмени, как се случваше този процес в АМ??? По чие време се реализира цялата схема, кой раздаде парите, как прецени колко пари и на кого, защо не назначиха хора, защо не се отказаха от невъзможното количество инхауси? Защо държавата възложи на АМ всичко това с ясното съзнание за възможностите на дружеството и как става така, че надзорът по строителството, инспекцията по труда, всички проверяващи органи в държавата не виждат и не знаят нищо с години???

Питам също може ли за някои хора да се пишат ужасяващи неща, говорещи за гинантски размери на корупция, търговия с влияние, участия в порочни практики и т.н., но това да остава просто така, а за други да се вади от нищо нещо и то да стане основата, с която се демонстрира нетърпимост към погазването на морала и закона?

Може ли хора, които нарушават закона и за тях не важат правилата да са облечени във власт и те да ни учат на законност, те да са стожери на правовата държава?

Може ли някой, който задържа неправомерно чуждо имущество, който смята, че за него не важат нито конкурси, нито йерархия, че е пратен от най-високо ниво и това му дава всякакви права, да ми казва какво мога и какво не мога да говоря, да решава дали и пред кого ще бъда изслушана, да се ползва с привилегии и да се счита за бранител на закона?

Може ли медиите да тиражират неистини и внушения, нямащи общо с реалността без да носят отговорност и без да поискат мнение от засегнатата страна?

Човекът, подал сигнала срещу шефката на "Автомагистрали": Сбогом и друг път да слушаш

Николай Едрев, подал сигнала срещу бившата шефка на “Автомгистрали” Десислава Христова, отговори на обвиненията й. В първот...

Може ли някой да ми забранява да говоря пред медиите, да ми налага цензура?

Може ли някой да смята, че управителните органи на едно търговско дружество са инсталирани чиновници и са там, за да изпълняват волята на принципала, при все, че има закони и там ясно е описано кой какви правомощия има?

Може ли отново да се случват по непрозрачен начин назначения и уволнения и да се проследи връзката на тези кадри с партии, с фирми, с интереси?

За какво служат тежките конкурси, разписани в закон, щом нямат никаква стойност и всеки нов министър може просто така да те премахне?

Може ли от трибуната на НС на парламентарен контрол да се случва очевидна гавра с протеста, на който стъпват т.н. партии на промяната с любезното съдействие на старото управление и т.н. лица на промяната?

Аз виждам всичко това и го изпитвам върху себе си. Но съм убедена, че мнозина виждат и осъзнават за какво става дума. В крайна сметка моята цел, както и на онези, които искахме промяна, не е просто смяна на хора, а тотално различен подход и начин на случване на всичко в държавата. Този е и апелът ми към вас!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com