Бившият шеф на Спецпрокуратурата е уволнен от съдебната система

4117
Бившият шеф на Спецпрокуратурата е уволнен от съдебната система
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов е уволнен от съдебната система. Най-тежкото наказание му беше наложено днес от Прокурорската колегия на ВСС с 8 гласа "за" и 2 "против", съобщи "Правен свят".

Предложението за уволнение дойде на заседанието на колегията миналата седмица, след като преди това дисциплинарният състав беше предложил той да бъде само понижен в длъжност. Уволнението на Костов идва две години след образуването на дисциплинарно производство по предложение на 11 членове на ВСС. Ставаше дума за три нарушения - на случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт в медийни изяви. Вносителите бяха Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Васил Петров, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Румен Боев, Каролина Неделчева, Даниела Костова. В дисциплинарния състав бяха Ясен Тодоров, Елка Атанасова и Милка Итова.

Прокурорът по делото "Октопод" си направи отвод

Прокурорът Светлозар Костов си направи отвод от мегаделото "Октопод" с аргумента, че не се чувства безпристрастен. Специализираният н...

Дисциплинарката беше резултат от скандал, който Костов забърка през 2013 г., след като не беше избран за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, а ВСС гласува за Даниела Попова.

Недоволен от резултата, Костов се изяви пред няколко медии и се изкара жертва на смяната на политическата конюнктура, обясни, че срещу кандидатурата му били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.

Последва реакция на прокурорите от специализираните прокуратури, които изпратиха писма до ВСС. Като разбра за тях, Костов започнал "вътрешно разследване", за да установява авторите. В ново писмо прокурорите заявиха, че са подложени на недопустим психологически натиск и се оплакаха от "лов на вещици".

Решението по дисциплинарката обаче се проточи. На два пъти Прокурорската колегия отлагаше взимането на решение, все по молба на Костов. Първият път той си бе наел нов адвокат, който трябвало да се запознае с материалите, а след това представи болничен лист. При третия опит пък нямаше решение, защото колегията предложи най-тежкото наказание, а според чл. 320, ал.5 от ЗСВ, в такава ситуация се дава възможност на дисциплинарно привлеченото лице да бъде изслушано или да даде писмени бележки. На миналото заседание Костов не се възползва от възможността да бъде изслушан, а предпочете да даде писмени бележки.

Поредна дисциплинарка е образувана срещу шефа на спецпрокуратурата

Уволнение може би грози шефа на Специализираната наказателна прокуратура Светлозар Костов. Aдминистративният ръководител на Апелативнат...

В резултат на скандала около бившия шеф на спецпрокуратурата, ВСС беше възложил на Инспектората да извърши проверка, която констатира редица нарушения.

В последните години срещу Светлозар Костов имаше още 3 дисциплинарки. Той беше наказан с намаляване на заплатата с 15% за една година заради неспазване на случайното разпределение на делата, за неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и за липса на контрол по спазване на сроковете. По втората дисциплинарка беше наказан с освобождаване от поста шеф на Специализираната прокуратура, защото изискал доклад от своя подчинена, за предприети действия по досъдебно производство. Тричленен състав на ВАС отмени това решение на съвета с аргумента, че Костов е наказан, защото по принцип бил лош ръководител, а не по конкретния случай. Петчленен състав на съда обаче спря производството до приключване на Тълкувателно дело №7 от 2015 г. на ВАС.

Третото производство беше по предложение на шефката на АСпП Даниела Попова, която поиска уволнението му заради случая с Росен Петров-Животното, но Костов не беше наказан. След влязла в сила присъда от над 5 години затвор за Петров, нейното изпълнение било отложено с решение на Костов заради неясно заболяване на осъдения. След това Росен Петров беше арестуван на плажа в Несебър и вкаран в затвора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com