Бяла книга за детето създаде Държавната агенция за закрила на детето

10036
Бяла книга за детето създаде  Държавната агенция за закрила на детето
Снимка: ABC Design&Communication Group

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова в интервю специално за Actualno.com разказва за издадената Бяла книга за детето в навечерието на  1-ви юни - Международния ден на децата.

Д-р Лилова, кои са най-важните акценти в Бялата книга за детето?

Най-важните акценти в „Бяла книга за детето“ са свързани със структурирането  на постиженията и актуалните предизвикателства в системата за закрила у нас, както и на шестте теми за детското благосъстояние, детското здравеопазване, образование, култура и спорт, право на сигурност, както и на детско участие, по въпроси, които касаят децата.  „Бялата книга за детето“ е събирателен обобщен документ, който е още едно усилие от страна на Държавната агенция за закрила на детето да насочим вниманието към въпросите, които касаят децата и подобряването на живота им у нас. Тя е добър повод за равносметка за необходимите промени и за надграждане на постигнатото във връзка с подкрепящата детето и родителите роля на държавата.

В книгата е отделено специално внимание на работата на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи над 10 години у нас и вече има съвременно телефонно решение и се управлява изцяло под контрол на ДАЗД. Доверието към нея значително се повишава и деца и граждани звънят в нужда безплатно, денонощно, седем дни в седмицата.

За всяка тематична област са откроени мненията на децата-членове от цялата страна на Съвета на децата към ДАЗД. Децата споделят открито какво мислят за образованието, здравеопазването, насилието, сигурността, грижите към тях и възможностите им за реализация.

Специално място е отделено на системата за закрила у нас. Прекланям се пред хората, които през годините са дали всичко от себе си, за да няма гладни, болни, объркани, обидени, неграмотни, изплашени или самотни деца. Вярвам, че техният пример ще заразява още повече хора, които и занапред ще се посвещават на тази мисия. Защото давайки всичко от себе си за децата, сме направили най-доброто не само за тях, но и за бъдещето на българчетата.

Тя излиза в навечерието на 1-ви юни. Разкажете ни защо инициирахте работа по този проект?

На 1-ви юни повече от всеки ден обществото се радва и се гордее с децата ни. Специалното внимание към децата на този ден трябва да се мултиплицира в ежедневието. Децата ни трябва да са спокойни, усмихнати, обгрижени и подкрепени от нас постоянно. Време е ясно да признаем, че децата са крехки създания, с особени потребности и уязвимост на подрастващи, както и, че всяко дете, като човешко същество, е важен носител на човешки права. По традиция на празници признаваме, че децата са основна ценност за българския народ, но е добре това признание да се усеща от тях всеки ден.

Тяхното добруване и израстване като пълноправни и отговорни български граждани е основно задължение за нас възрастните – техните родители, учители, приятели и близки. Смятам, че създаването на тази книга и запознаването на обществото и институциите с нея ще помогне да се надгради визията за правата на децата у нас и ще се зададе правилната посока за тяхното по-добро бъдеще.

Инициирах създаването на Бялата книга, за да опитаме по още един начин да потърсим и намерим съгласие в обществото по въпросите за децата в България. Както знаете у нас все още липсва важен стратегически документ за децата, а сега в постпандемичното време на COVID-19 още повече е необходимо да извършим преглед на постиженията и да оформим бъдещите си намерения за подкрепа на развитието им. В последната година в обществото ни настъпиха промени и в отношенията, нагласите, становищата, свързани с грижата за децата. Днес повече от всякога са ни необходими гаранции за всяко дете. Затова това е документ, адресиран към всички нас, от които се очаква да обединим усилията си в името на децата.

Повод за издаването е и честването на 30 години от ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на детето в страната ни, с която заявяваме своята воля да отстояваме достойния живот на символа и надеждата на човешкото бъдеще – децата.

Кои са първите стъпки, които следва да се предприемат у нас в името на доброто за децата ни? В кои области сме най-изоставащи?

Първите стъпки, които трябва да предприемем в името на доброто на децата ни са свързани със съгласието около основните човешки ценности и признаването им за национален приоритет. Обединяването ни около добродетелите, стойностното и принципното поведение и отношение на зачитане правата на човека до нас, както и уважението към различните са важна основа за постигане на разбирателство в обществото. То е важно и за израстването на стабилно поколение здраво стъпили на земята бъдещи съзидатели на страната ни.

Най-големите липси на действия се забелязват в областта на социалното включване на децата от различни етноси и уязвими групи в живота на общността. Както и задоволяването на битовите и личностни потребности като съществена предпоставка за изграждането на по-спокойни поколения. Изключително важна е и превенцията на насилието и злоупотребите с достойнството на деца, както в реална, така и в онлайн среда. Превенцията и борбата с бедността, която води след себе си и множество други негативни социални феномени. От особено значение е да се изследва тревожността на родителите и децата, както и възможностите за тяхната подкрепа в ежедневните им проблеми, включително и феномена на социалната самота.

Затова са важни сътрудничеството и провеждането на активни национални политики за задоволяване на базови и личностни потребности за пълноценното развитие на децата на България и провеждането на конкретни действия, свързани с: благосъстоянието и социалното включване; разработването и приемането на цялостна политика, насочена към подобряване на детското здраве, разработване на мерки, които да гарантират, че всички деца от градските и селските райони ще завършат задължителния курс на образование до 16-годишна възраст; увеличаването на участието на децата/учениците в живота на общността, включването им във вземането на решения по по-широк кръг от въпроси, които ги засягат, както и поемане на отговорност и въвличане в тяхното изпълнение и продължаване синхронизирането на националните политики с препоръките на Комитета на ООН по правата на детето и приоритетите и целите на стратегическите документи на Европейския съюз у нас.

С кои Ваши инициативи в ДАЗД се гордеете най-много?

Инициативите, с които се гордея са тези, с които правим хората щастливи и виждам пламъчето на радост и удовлетворение в очите, че те са дали много на децата и че работата и постъпките им са оценени и достойни за уважение. Затова инициативите: Отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“, която се провежда за трета поредна година и отличието „Посланик на доброто“ са най-ценните събития на ДАЗД за мен, които зареждат с позитивизъм и заразяват други хора и организации да правят добрини. Защото всички знаем, че за децата се прави доброто и само най-доброто.

В подкрепа на хората, които работят с деца, създадохме важни методически стъпки за действие в кризисни ситуации с деца. Те са разработени, за да оказват адекватна и спешна помощ за преодоляване на стреса при инцидент, изискващ действия в необичайна обстановка.

През 2020 г. създадохме и две интерактивни книги в подкрепа на децата и професионалистите, посветени на силните страни на характера на децата. Идеята на авторите се опира на сериозните доказателства в научните среди, че развитието на силните страни на характера влияе позитивно върху живота и помага за справяне с предизвикателствата, което е особено важно в създалата се ситуация с пандемията.

Когато говоря за любими инициативи не мога да пропусна и най-забавните от тях – тези, които са проведени заедно със Съвета на децата към ДАЗД. Това са: културно-развлекателната програма и стриймингът през 2020 г. на инициативата с видеа на деца, благодарни на хората, които се грижат за тях: „Най-голямото детско благодаря“; иновативното събитие „Д@!ЗДр“ с участието на най-известните влогъри и ютюбъри в България през 2018г., кампанията „Живот без насилие за всички деца“; интересните изложби за плакат на деца-художници; валидирането през 2019 г. на първата по рода си тематична пощенска марка по повод 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето, както и поставянето на Капсулата на доброто в Народното събрание на Република България, в която поставихме послания към поколенията и малки знакови предмети от органите за закрила у нас и знакови политици с обещанието за по-добър живот за децата у нас. Капсулата ще бъде отворена през 2030 г.            

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com