Близо 3800 жени годишно се разболяват от рак на гърдата, бройката се увеличава

2328
Близо 3800 жени годишно се разболяват от рак на гърдата, бройката се увеличава
Снимка: iStock/Guliver

Жените в България, които се диагностират с рак на гърдата годишно, са между 3600 и 3800. Бройката на заболелите се увеличава. Това каза за „Фокус“ изпълнителният директор на ПСАГБАЛ „Света София“ д-р Гергана Коларова по повод тазгодишната информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата през октомври.

„Основното, което трябва да се знае, за рака на гърдата е, че е безсимптомен“, заяви тя. „Клиничните изследвания, които се правят регулярно всяка година, по собствена инициатива или защото се налага, не дават никакви отклонения от нормата“, обясни д-р Коларова. Тя уточни, че туморен маркер в норма не бива да успокоява пациентките, защото има случаи, в които всъщност процесът е напреднал.

Безплатни мамологични прегледи в цялата страна

Всяка година през октомври се отбелязва Световният месец за борба с рака на гърдата. Тази коварна болест засяга много жени по цял свят....

„Важно е да се знае, че при младите ракът на гърдата е доста по-агресивен. При жените до 40-годишна възраст заболяването е изключително агресивно“, обяви Гергана Коларова.

Според нея с непрекъснатото говорене за заболяването, митовете за него намаляват. Д-р Коларова допълни, че е важно да се знае и това, че заболяването иска сериозна лекарска намеса.

„Иска и сериозна апаратура за диагностицирането, както и много опит, за да бъде отстранен проблемът качествено“, поясни тя. „Пациентките да не са толкова доверчиви към предложенията, които получават от страна на хора, изповядващи алтернативната медицина“, призова д-р Коларова.

Единият от случаите на риск от рак на гърдата е приемът на хормонални препарати, без това е контролирано и предписано от лекар. Безспорно водеща и на първо място е наследствената обремененост, и то по първа линия, допълни още д-р Коларова. 

Заболеваемостта от рак на гърдата е скочила почти двойно при жените в групата между 30-35 години

"Заболеваемостта от рак на гърдата е скочила почти двойно при жените в групата между 30-35 години. Това каза изпълнителният директор на...

„Визира се сестра, майка, баба по майчина линия. Когато има наследствена обремененост, жените трябва да бъдат изключително внимателни. Да имат завишена отговорност към себе си“, обясни тя. „Да провеждат редовни профилактични прегледи - това е единственият начин за превенция на заболяването“, обяви Гергана Коларова.

„Ако някой в домашни условия открие нещо в гърдата, което го смущава, е добре да се обърне към специалист веднага. Не изключвам и групата от пациентки, които и по двете линии в семейството им има доста хора, заболели от други видове карциноми“, уточни д-р Коларова и допълни, че такива пациентки с по-високо заложена степен на карциногенеза трябва да обръщат внимание не само на гърдите, а на всички останали органи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com