Близо 70% от децата са в интернет между един и три часа на ден

1392
Близо 70% от децата са в интернет между един и три часа на ден
Снимка: iStock

Близо 70% от децата са в интернет пространството всекидневно между един и три часа. Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон. Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Това показва проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Черноморска академия за сигурност проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

Изследването показва, че 55% от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Положителна тенденция е, че се увеличават учениците, които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно.

Близо 77% от децата ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн. 14% от запитаните са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този вид тормоз продължава, въпреки че са сигнализирали компетентните институции.

Близо 90% от учениците разбират за тормоз в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове.

Повече от половината деца, участвали в проучването – 552 са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 493 са били свидетели на грубо поведение онлайн, 230 деца споделят за обиди относно външният им вид.

Все повече млади хора се пристрастяват към интернет хазарта

Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в Турция и по света, като се има предвид широкото използване ...

Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Проучването сред учениците на територията на община Варна за безопасност в интернет е второто, което Държавната агенция за закрила на детето заедно с Черноморска академия за сигурност реализират. Миналата година такова беше проведено и в София.

Според анализ на Черноморска академия за сигурност, предоставен на ДАЗД, между двете проучвания се отчита положителна тенденция и нарастване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за поверителност на децата си. Увеличение с 6% се наблюдава и при децата, които заявяват готовност да говорят с родителите си и да сигнализират, ако има опит да бъдат тормозени онлайн. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, сравнение с данните от преди близо година.

ОЩЕ: Вече е масово явление 3-годишните да влизат в интернет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com