БНР е партньор на инициативата „Светилник“ за даряване на химни на шест училища

826
БНР е партньор на инициативата „Светилник“ за даряване на химни на шест училища
Снимка: БНР

В 81 СУ "Виктор Юго" в София беше открито второто издание на инициативата "Светилник" за даряване на химни на училища от шест общини. Кампанията се осъществява от организацията на автори и композитори "Музикаутор" в партньорство с Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Сдружение „Сцена Музика“, Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и др.

Училища в София, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Карлово и Казанлък имат шанс да получат свой химн, обяви изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров.

„Всяка такава идея започва с малки стъпки. Гордеем се много, че направихме първите от тях и сега виждаме, че след известно време можем да закрачим по-уверено за следващите издания на кампанията „Светилник“, посочи председателят на Управителния съвет на "Музикаутор" Ясен Козев.

По време на събитието генералният директор на БНР Милен Митев изтъкна, че химнът е това, което ни кара да се чувстваме горди, че сме част от една общност.

"Във време, в което е много модерно да се чертаят разделителни линии, е все по-важно да има неща, които ни обединяват. И тук е силата и красотата на тази инициатива на „Музикаутор“. И ние като обществена медия имаме дълг да помогнем за популяризирането на тази прекрасна кауза и за това повече училища да получат свои химни, с които децата да се чувстват горди във всеки един ден, в който отиват на училище. И съм много щастлив, че домакин на това събитие е училището като институция в лицето на 81 СУ „Виктор Юго“, където можем да видим как това е място, където децата се чувстват добре и развиват своя потенциал благодарение на своите учители“, отбеляза още Милен Митев.

„Това е начинът, по който се изграждат ценности. Това е подходът, с който можем да успяваме“, подчерта също заместник-генералният директор БТА Евгения Друмева, като пожела успех на второто издание на „Светилник“.

Към него се включват също Филмаутор, чийто председател, българският режисьор, Виктор Божинов лично приветства новия старт на „Светилник“, както и Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС) и организациите в него Артистаутор и Асоциацията на професионалните фотографи. Партньор на инициативата стана също и Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Заместник-директорът на 81 СУ „Виктор Юго“ Вяра Крумова разказа за приключението, което представлява творческият процес по създаването на химна и подчерта: „Много сме горди, че това се случва точно тук, в нашето училище, и от тук тази инициатива прераства в национална. Поздравления от нас!“.

По време на събитието вокалният състав на училището изпълни новосъздадения химн в първото издание на „Светилник“. Инициативата предоставя възможност на училищата да изразят и утвърдят своята идентичност и ценности, които предават на поколенията.

От днес до 25 октомври „Музикаутор“ очаква кандидатурите на училищата от шестте общини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com