БНР ще освободи диригента Марк Кадин, оркестърът - недоволен

5752
БНР ще освободи диригента Марк Кадин, оркестърът - недоволен
Снимка: Марк Кадин

БНР не назова конкретна причина защо ще освободи украинския главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин. Това стана ясно след като репортер на Actualno.com се свърза с Генералния директор на БНР Милен Митев.

След коментари, че БНР се готви да махнат Марк Кадин, репортер от Actualno.com се свърза с Милен Митев, който заяви, че Марк Кадин все още не е освободен, но въпреки това се обмисля да се проведе конкурс за нов главен диригент на Симфоничния оркестър. Идеята на Митев за предстоящия конкурс е да гарантира, "че ще може да се избере най-доброто за оркестъра."

"Факт е, че Кадин работи добре с този оркестър, но по някакъв начин има нужда от развитие. За това ми се искаше да се опитаме да направим това развитие.", сподели още Митев за Actualno.com.

Марк Кадин: Който гледа официалните руски медии, вярва, че Русия се бори с фашизма в Украйна (ВИДЕО)

Марк Кадин е руски диригент, роден в Украйна. Неговите родители се намират в Украйна, а останалата част от семейството му е в Русия. Ди...

Свързахме се и със самия Марк Кадин. За своето освобождение е разбрал преди месец, когато на работна среща в кабинета на Милен Митев му е било съобщено, че няма да му бъде подновен договорът. След като Кадин го е попитал каква е причината да не бъде преподписан договорът му, Генералният директор на БНР е съобщил, че "Хората питат защо Марк Кадин е главен диригент?". От своя страна Кадин е попитал кои хора, а Милен Митев така и не му е споделил кои са те. За диригента освобождаването не е професионално, но същевременно е и без причина.

Настояхме Генералния директор Милен Митев да каже кои са хората, питали защо Марк Кадин е главен диригент, а полученият отговор бе, че някой смятат как прекалено много симфоничната програма на БНР се е напълнила с руски произведения през последните години, докато Кадин е диригент.

"Сега, аз не искам да слизам в артистичните качества и на диригента, и на оркестъра, тъй като не съм експерт в музикалната област. Факт е, че публиката ни не е много в последните години и ми се иска това нещо да се промени. Склонен съм да мисля за всякакви начини за тази промяна. Както по отношения на мениджъмнта на Музикалната къща, така и по отношения на диригента."

За Actualno.com Кадин допълни, че договорът му изтича на 12 юли. Ако не бъде подновен, ще напусне България.

БНР не знае колко плаща на Волгин за "Политически НЕкоректно"

БНР не знае колко плаща на своя водещ Петър Волгин за предаването му "Политически НЕкоректно". Това става ясно от отговори на радиото н...

Над 80 музиканти от Симфоничния оркестър на БНР (общо 99 души, бел. ред.) са подписали открито писмо до ръководството на радиото, в което настояват Кадин да остане на диритентския пулт.

По-рано днес пиарът на БНР Николета Еленкова сподели пред медията ни, че писмото на оркестрантите, подписали се срещу освобождаването на Марк Кадин ще бъде разгледано внимателно. 

В БНР се говори, че причината за отстраняването на Кадин е конфликт на диригента с директора на "Музикална дирекция" Теодосий Спасов. Изданието "Площад Славейков" припомня как се е развил конфликтът между двамата. Марк Кадин още в началото на своя път с оркестъра застана на страната на музикантите и диражираше протестите им под прозорците в Министерски съвет на експремиера Бойко Борисов.

По информация на изданието "Площад Славейков" Теодосий Спасов се обяви срещу протестите на музикантите на улицата и под прозорците на Министерски съвет "защото било унижение за изпълнетил в такъв висок ранг да го правят."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com