БОЕЦ: Прокуратурата разследва Иван Гешев по наш сигнал

6809
БОЕЦ: Прокуратурата разследва Иван Гешев по наш сигнал
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва главния прокурор Иван Гешев по сигнал на БОЕЦ, твърдят от гражданското сдружение. Това е станало ясно на 15 май, когато от антикорупционната комисия КПКОНПИ са се свързали с лидера на движението Георги Георгиев и той е бил призован за сведение.

На 9 май БОЕЦ сезира Върховната касационна прокуратура срещу обвинител номер едно за неправомерно вмешателство в работата на разследващите органи по случая с взрива пред кортежа му на 1 май. Точно това стана причина и шестима членове на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет да внесат искане до Пленума на ВСС за отстраняване на Гешев от длъжността му.

Как Гешев на практика иззе първия мандат от ГЕРБ

Иван Гешев практически иззе първия мандат от ГЕРБ. След разтърсващото му изявление БСП отказа категорично участие в или подкрепа за каб...

„БОЕЦ считаме, че това е инсценировка, организирана от Гешев, или с неговото знание и съгласие, или от хора, които са искали да сплашат Гешев, а не атентат с цел убийство“, пише гражданското сдружение.

ВКП светкавично са образували производство, като разследването е възложено на КПКОНПИ, добавят още от БОЕЦ. На 15 май, понеделник, от антикорупционната комисия са се обадили на Георги Георгиев, чийто подпис стои под сигнала. Бил е уведомен изрично, че прокуратурата е разпоредила "изключително кратък срок", в който КПКОНПИ трябва да извърши процесуалните действия и да върне материалите в прокуратурата.

"Обикновено БОЕЦ чакаме месеци, докато прокуратурата се задейства по някой от нашите сигнали, като се налага да упражняваме ежедневен граждански натиск. Сега „системата“ се е задействала с невиждана скорост", казват от движението.

"Мафията използва сигналите на БОЕЦ, за да се замерят и разправят един с друг. Проблемът е, че никоя от тези проверки сега не цели да установи истнината по нашите сигнали, а целта им е да си отмъщават взаимно и да се шантажират", смятат от БОЕЦ.

Междувременно Георги Георгиев заяви пред „Медиапул“, че главният прокурор му е позвънил по телефона, след като в понеделник лидерът на БОЕЦ отиде в Съдебната палата, за да иска лично от Гешев обяснения за липсата на резултати от подадените сигнали. "Повече от час бяхме пред кабинета на Иван Гешев, за да поискаме обяснение за “Барселонагейт“, както и за сигналите, които сме подавали срещу самия Гешев – за КТБ, "Жоси", Пеевски и всичко останало. Предавахме на живо във Фейсбук. След като се прибрах в офиса си, Иван Гешев ми се обади по телефона“, разказва Георгиев, но отказва да коментира съдържанието на разговора.

Канибалски пир: Самоизяждането на прокурорите

В последните дни посветихме не един или два, не три или четири, а вече пет и шест коментарни текста, посветени на а...

От пресцентъра на прокуратурата отвръщат, че Георгиев първи е потърсил Гешев, а след това двамата са се разбрали за среща. Лидерът на БОЕЦ отрича: „Няма никаква уговорка за среща“.

Георги Георгиев и БОЕЦ подадоха сигнала за "Барселонагейт", след който испанските власти се заеха с разследване и пратиха материали на българската прокуратура. В понеделник Гешев обяви на пресконференция, че е получил обаждане от прокурор, че до дни „трябва да се прекрати делото „Барселонагейт““.

Припомняме, че делото се води по подозрения и публикации, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има къща в Барселона, любовница и дете от нея. Още през 2016 г. в записите “Яневагейт” се чува гласът на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказа, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 милиона евро. После става ясно, че мистериозна българска манекенка Борислава Йовчева отглежда детето си в луксозна къща в Барселона. Борисов отрича всички тези твърдения.

ОЩЕ: Гешев с атака срещу "лицето Бойко Борисов": Предложи ми да стана посланик в Израел (ВИДЕО)

Междувременно от БОЕЦ обявиха, че в следващите дни ще подадат сигнали и срещу ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е и зам.-главен прокурор.

Сарафов: Гешев е непригоден за главен прокурор, всички колеги се срамуват от него

Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов нарече обвинител номер едно Иван Гешев "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com