Божидар Димитров: Ларгото не е бутафория

5202
Божидар Димитров: Ларгото не е бутафория
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров защити начина, по който се възстановяват на крепостните стени на Ларгото в София.

В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" той заяви, че издигнатите стени, срещу които се чуха гласове на недоволство, не са бутафория и посочи, че за бутафория може да се говори на Пернишката крепост и на Патриаршеската базилика в Преслав.

Спират реставрацията на Ларгото

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на стол...

Той разкритикува остро гражданите, които нарекоха реконструкцията "бутафория" и настояват тя да бъде прекратена. "Кои са тези граждани? Манол Глишев - известен безделник. И никому неизвестната Мария Щурова", заяви той.

Според него е несериозно такива хора да взимат отношение по въпроси, по които нямат образование и не знаят световната практика. Историкът се съгласи, че може да се сложи разграничителна линия между автентичната стара част от крепостните стени и възстановената нова част. Това, което виждам, е в съгласие както с правилата в България, така и с международните правила, посочи той. Така строят римляните. Планът е одобрен от НИПК, Инспектората на Министерство на културата и подпис на ресорния заместник-министър или министър, добави той. Второто решение на казуса е да заровим съществуващите останки в земята, защото не може да ги оставим така с 20 см в земята. Стъклен покрив нямаше да свърши работа, обясни Димитров и добави, че дори такъв да можеше да се изгради, то вътре в него би трябвало да се поддържа една постоянна температура целогодишно, за да не се разрушат постепенно останките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com