Божидар Димитров: Македония не е "клекнала"

19058
Божидар Димитров: Македония не е "клекнала"

Вярната и точна позиция спрямо Македония е на президента Росен Плевнелиев и всичко друго е от Лукаваго. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, на въпрос за коментар на изявлението на българския президент , че България няма да подкрепя безусловно Македония за ЕС.

„Изказването на президента Росен Плевнелиев е абсолютно правилно. Точно така, в този исторически момент от развитието на междудържавните отношения на Балканите, трябва да се постъпва с югозападната ни съседка. Боли ме, когато казвам тези думи. Но, за съжаление, друг път няма, за да постигнем стабилност по границите си и за да откажем предварително заявените към нас безпочвени претенции”, каза Божидар Димитров, цитиран от Фокус.

Македония ще подпише договор за добросъсредство с България

Македония е съгласна с българското предложение за договор за добросъседски отношения и сътрудничество и е подготвена веднага да пристъп...

По думите му въпреки сигналите от България през последните 23 години, въпреки помощта, която е оказвала на Македония в критични за нея моменти (и икономически, и военни), там продължават своята необявена война спрямо България.

„Те нямат и друга възможност, при заявената си държавна доктрина - базата, върху която са построили държавата си. За съжаление, съм песимист за развитие на отношенията ни, ако Македония не се откаже от тази безумна доктрина на македонизъм, която я тласка към противоборство и с България, и с Гърция. Противоборството произтича от самата доктрина. Това ясно трябва да се разбере. Няма начин да победят с тази доктрина, почиваща върху една фалшива, напълно измислена и грабеща миналото на съседите си държавна доктрина. Няма начин, тъй като те не биха могли да намерят в перспектива политически съюзник, който да застане зад тези измислици и да подкрепи Македония. Може би Скопие точно това иска – непрекъснато да й бъде налагано вето в началото на преговорния процес или от Гърция, или от България, или от двете страни взети заедно”, посочи Божидар Димитров.

Според него македонците би трябвало да се вслушат по-добре в Сали Бериша и натам да обърнат своето внимание. „Той обяви, че иска да види всички албанци на Балканите в една държава. Тази държава не е Македония, но като се има предвид, че и 40% от населението на Македония е албанско, питам се защо Македония не само продължава, но и разпалва войната с България?”, коментира Божидар Димитров.

Според него дори изявлението на министър Попоски, че Скопие ще подпише изтеклия договор от 1999 година, не радва. „Защото за македонците всички договори са просто къс хартия, за която забравят на другия ден, а при удобен момент, ги късат. Повече от ясно е, че след като нито веднъж не са изпълнили повелите на договора от 1999 година, и сега няма да ги изпълнят. Затова нека някои наши политици и журналисти да не се самозаблуждават и да съобщават тържествено по медиите, че Македония „е клекнала”, че Македония „е отстъпила” под натиска ни. Нищо не е отстъпила. Просто договорът за тях нищо не значи; само ако той може да премахне очакваното вето от страна на България върху определянето на дата за преговорния процес. Затова, на финала, всички действащи политици, анализатори на събитията, и журналисти, занимаващи се с въпроса, трябва да застанем зад позицията на президента Росен Плевнелиев. Това е вярната и точна позиция”, коментира Божидар Димитров.

Гръцки лингвист: Македонският език е българско-сръбски

Проблемът за името помрачи въпроса за езика между Атина и Скопие, заяви Георгиос Баниниотис, гръцки лингвист и бивш министър на образов...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com