Бокова за главното място в ООН: Разбира се, че ще успея

5283
Бокова за главното място в ООН: Разбира се, че ще успея
Снимка: БГНЕС

О, разбира се, иначе няма да се хвана, разбира се, че ще успея. Това заяви пред журналисти генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, коментирайки вече започналата процедура за номинации за генерален секретар на ООН и това дали се надява да успее да получи поста. Кандидатурата на Бокова в момента се радва на подкрепа.

Генералният директор на ЮНЕСКО участва в международната конференция „Борба с насилието и екстремизма: нов план за сигурност в образованието и културата”.

Бокова: За цивилизоваността на една нация се съди по богатството на нейната култура

Като се обръщам към 70-годишнината на ЮНЕСКО, едва ли има по-добър начин да потвърдим нашия ангажимент за популяризиране на живото нема...

През 2016 г. трябва наистина да погледнем на нещата такива, каквито са. Трябва да свържем проблемите на сигурността, решаването на конфликтите и хуманитарната криза много тясно с културното наследство, заяви Ирина Бокова, цитирана от БГНЕС.

"Очевидно е, че проблемите на екстремизма изискват много повече образование и възпитание. Това, което се случва в Сирия и Ирак-разрушаването на културното наследство”, посочи Бокова.

Според нея трябва да разберем, че всичко това е част от една криза и екстремизъм, който прояжда много общества. "Това е феномен, който може да се появи под различни форми в различни страни. Битката с него може да бъде спечелена само тогава, когато се спечелят умовете и сърцата на хората и най-вече на младите хора”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

Ирина Бокова бе категорична, че това не е обикновен, традиционен проблем на сигурността или нерешаване на един конфликт. Това излиза извън границите на Сирия и Ирак, добави тя.

Ирина Бокова: Войната на Франция е война за опазване на ценности

След приключване на сесията и въпреки многобройните си ангажименти генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова намери няколко минути, п...

Екстремистите вдъхват страх, трябва да откликнем с гражданско включване и компетентност за културен диалог, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на конференцията. Тя бе категорична, че всяко поколение среща предизвикателства, които трябва да преодолее-днес едно от тях е борбата с насилието и екстремизма. Борбата, каза тя, изисква нови форми на действие, време и воля.

"Идвам от Париж, където е седалището на ЮНЕСКО. Видяхме бруталната природа на тази заплаха. Тези варварски действия са част от една вълна на насилие и екстремизъм. 213 отворени атаки, продължиха и атаките в Тунис през март и в Бейрут - през ноември. Голямата картина включва Сирия и Ирак и нестабилността на региона там. Това са ужасни човешки трагедии. Боевете в Сирия унищожиха много от националните обекти, включително старите градове на Дамаск”, каза Бокова.

Тя изтъкна, че културата винаги е била жертва на войната, но това, което виждаме днес, е нещо ново. Според Бокова виждаме нарочно унищожаване на културното наследство, систематични атаки срещу културното разнообразие, което е военно престъпление. Това унищожава идентичността и тъканта на обществото, унищожава разнообразието, смята генералният директор на ЮНЕСКО.

Ирина Бокова заяви, че няма единствена кауза, която да води екстремистите, но това, което знаем е, че единствено силата не може да ни помогне да се противопоставим на това, което се случва днес, на омразата, нетолерантността. „Имаме нужда от меки действия. Трябва да се борим за сърцата и умовете на младите хора днес. Нека да подчертая последните събития в исторически план, ролята на младите мъже и жени в борбата с екстремизма. Екстремистите вдъхват страх, трябва да откликнем с гражданско включване, компетентност за културен диалог”, изтъкна тя.

Бокова е на мнение, че нито един човек не се ражда екстремист, такъв се става. „Трябва да научим младите хора не да мразят, а на мир. Трябва да се борим срещу невежеството. ЮНЕСКО смята, че образованието ще помогне за преодоляване на тази криза днес. В Ирак, Сирия ЮНЕСКО инвестира в образованието на младите хора и на бежанците”, подчерта Ирина Бокова.

"Сурва" ще получи сертификат на ЮНЕСКО на 29 януари

На 29 януари в Перник ще бъде официалното предаване на сертификата за включване на обичая "Сурва" в ЮНЕСКО. Това заяви генералният дир...

Тя обясни още, че чрез Съвета за сигурност, ЮНЕСКО подкрепя правителствата и работи в близко сътрудничество с ООН, Интерпол, световната клиентска организация и много други. Вярвам, че усилията ни ще донесат плод. Когато работим заедно с правителствата можем да възстановим това славно минало и да се противопоставим срещу екстремизма, заключи Ирина Бокова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество