Бонусите потекоха обратно

6932
Бонусите потекоха обратно
Висши държавници връщат трескаво получените допълнителни възнаграждения

До края на работния ден от Министерството на финансите ще обявят колко пари са постъпили по банковата сметка, в която висшите държавници трябва да върнат получените бонуси.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков обяви, че очаква по сметката около 100 хиляди лева - от бонуси взети през 2010 г. За парите над заплати, получени през 2011 г. все още се правят изчисления.

Няма време

Чиновници, министри и шефове на различни структури в държавата са в трескаво търсене на начин да не попаднат в полезрението и заканите ...

До момента е ясно, че заместник-министърът на финансите Владислав Горанов вече е депозирал почти 18 500 лева. Висшите чиновници в Министерство на земеделието са върнали 1800 лева. От фонд "Земеделие", където са раздадени 1 000 000 лева бонуси, отказаха да отговорят на въпроса дали и колко от тях трябва да бъдат върнати, тъй като там допълнителни пари са вземали и служителите на по-ниско ниво. Те, както каза премиерът в четвъртък, не трябва да възстановяват средствата.

Тази сутрин министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е внесла 1400 лв. в откритата сметка в БНБ за връщане на бонуси. Тя защити правото на служителите да получават допълнителни възнаграждение.

Членовете на политическия кабинет на Министерството на труда и социалната политика са върнали взетите бонуси, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Заместник-министър Валентина Симеонова е върнала получения бонус от около 4000 лева. Началникът на кабинета на министъра също е върнал около 4000 лева, а парламентарният секретар – 3200 лева. Самият министър декларира, че не е взел никакви пари допълнително.

Тотю Младенов участва в откриването на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012 в България.

В две последователни години, имайки предвид демографската криза в нашата страна и застаряването на населението, направихме реформи в пенсионното осигуряване с цел хората, които се чувстват работоспособни, да работят колкото се може по-дълго на пазара на труда, каза Младенов. По думите му – неслучайно България е страна с ефективна възраст за пенсиониране 64.1 години, тоест една от най-високите в ЕС.

Борисов: Само хонорарът на Доган надвишава в пъти всички пари, взети от хора на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов не смята, че решението за връщане на бонуси е популистко, предаде БНР. След пристигането си в Брюксел, той к...

Имаме няколко групи, които са критични на пазара на труда – едната група са младите хора до 29-годишна възраст. На 14 март Министерският съвет ще приеме цялостна национална инициатива за работа на младите хора в България през тази и следващата година. Включваме се в инициативата на Европейската комисия за гаранция за работа на младите хора, каза министърът, който подчерта ролята на бизнеса в този процес.

Председателят на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров информира, че средно полученото над заплатата възнаграждение за служител в агенцията е 50 лв.

Парите са възстановени и от висшите чиновници и в здравното министерство. Те са върнали около 20 хиляди, като в тази сума не влизат парите взети от вече уволнената заместничка на Стефан Константинов Гергана Павлова. От министерството не са наясно какво ще направи тя със своя бонус.

От транспортното министерство, както и от икономическото до момента не подават никаква информация. От външно министерство пак обявиха, че ще оповестят дали членовете на политическия кабинет на Николай Младенов са върнали допълнителните си възнаграждения до края на деня.

Бойко Борисов даде срок до днес, всички висши държавници да върнат взетите бонуси. В противен случай те ще бъдат уволнени.

МОМН дарява 5350 лв., дадени на членове на политическия кабинет

Министерството на образованието, младежта и науката е изплатило за 2010 г. и 2011 г. общо 41 хил. лв. на 61 свои високо квалифицирани...

Открит остава въпросът какво е визирал премиерът Борисов под бонуси, когато в сряда разпореди тези пари да бъдат върнати от висшите държавници. Ако зад бонуси се има предвид и т.нар. ДМС - допълнително материално стимулиране, което в различните ведомства се получава на всяко тримесечие, може да се окаже, че висшите държавници трябва да връщат много над първоначално обявените пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com