Борислав Сандов определи като "неприятен прецедент" осъждането му заради Facebook статус

3894
Борислав Сандов определи като "неприятен прецедент" осъждането му заради Facebook статус
Снимка: БГНЕС

"Неприятен прецедент за българското публично пространство" – така екоактивистът Борислав Сандов нарече съдебното решение, с което той беше осъден за обида във „Фейсбук” от председателя на Надзорния съвет на „Асарел Медет” Лъчезар Цоцорков.

Причина стана статус, в който бившият съпредседател на „Зелените” нарича бизнесмена „олигарх” и „отровител”.

Сандов посочи, че на първа инстанция е бил признат за невинен по другото обвинение – за клевета. Според него това означава, че според съда твърденията отговарят на истината, но са поднесени по неприемлив начин.

Той отбеляза, че с присъдата се връщаме във времената, в които хората са се притеснявали да говорят свободно.

В предаването "Лице в лице" по bTV Сандов подчерта, че не смята казаното за обидно: „Има трайна практика в съда, че по отношение на публичните личности е допустима по-голяма острота на изказа”.

Осъдиха Борислав Сандов заради Facebook статус

Съдът в Панагюрище призна за виновен съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов по дело, породено от изказване на екоактивиста в личн...

По думите му изследвания са доказали, че реката след „Асарел Медет” е с токсична вода т.е. е отровена. „Пречиствателните станции са особен тип технологии, които на мен не ми е известно да съществуват (в предприятието -бел.ред.), може да има технологии след процеса”, каза Сандов по повод коментарите, че са били инвестирани милиони за пречистване на водата.

Той беше категоричен, че няма личен конфликт с Цоцорков, като отбеляза, че статусът е дошъл по време на предизборната кампания и докато във ВАС на извънредна инстанция се е гледало дело, по което екоактивистите са спрели „инвестиционно намерение, което представляваше драстично разширение на мината.

„Българските институции не правят анализ как едно доминиращо предприятие влияе на вашето здраве”, посочи Сандов. Той беше категоричен, че „зелените” организации са „за” развитие на икономиката, но в рамките на закона и в обществен интерес.

Припомняме Ви, че казусът за разширението на мината на "Асарел-Медет" е много интересен, тъй като делото все още не е решено, въпреки че вече мина през три състава на Върховния административен съд (ВАС).

И на трите инстанции – с тричленен, петчленен и седмчленен състав, „Зелените“ печелят. Въпреки това „Асарел-Медет“ предизвиква извънредно ниво по делото във ВАС за втори път – пръв такъв случай в практиката на ВАС и там вече има отмяна на предишните решения, а делото се връща на първо ниво.

Борислав Сандов: Правителството няма капацитет за адекватна позиция по ТПТИ

Темата Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) остава доста актуална и след поредната дискусия Борислав Сандов...

Основание за повторно свикване на седемчленка е чл. 239, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) - поради открити нови обстоятелства и нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които при решаването му и пред двете съдебни инстанции не са могли да бъдат известни на страната.

Едно от основните доказателства са "извършени изпитания на качеството на атмосферния въздух и изпитване на водни проби от отпадъчните води на „Асарел-Медет". Всъщност тези проби са точно от общини и райони на Луда Яна, където е нямало обществени консултации за проекта – например селата Бъта, Попинци и Баня.

Водните проби са взети по заявка на РИОСВ Пазарджик и МОСВ и съдът ги счита за "относими към преценката за въздействието на разширението на мината върху водите като компонент на околната среда". Така щяло да се изясни дали тези общини ще бъдат засегнати от проекта и дали правилно не са включени от административния орган в обществените консултации относно разширението на мината в Панагюрище.

Точно преди Коледа Actualno.com изпрати официално запитване до отдел "Връзки с обществеността" на Асарел-Медет с въпроси към проф. Цоцорков дали е завел дело, защо го е завел и дали разширяването на мината в Панагюрище продължава, тъй като още няма окончателна съдебна забрана за проекта. Официалният отговор е, че по делото, за което питаме (бел.ред. - делото за клевета и обида), "Асарел-Медет" не е страна.

Във Facebook профила на Борислав Сандов от снощи вечерта имаше множество коментари по безпрецедентното дело и призиви Сандов да бъде подкрепен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com