Борисов на 24 май: Да запазим културата си и българската идентичност

8815
Борисов на 24 май: Да запазим културата си и българската идентичност
Снимка: БГНЕС

Поздравявам ви с един от най-светлите български празници - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, написа премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мрежа "Фейсбук".

Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги", написа премиерът Борисов.

Плевнелиев: Горди сме, че сме дали азбука на 300 млн. души по света

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев, след като посрещна пъ...

"Благодарение на Светите братя старобългарският се превръща в третия класически език на Средновековието след латинския и гръцкия. Затова Великоморавската мисия на Кирил и Методий е дело, което е заслужило признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност", написа още Борисов.

"Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия. Това е празник, какъвто нямат другите народи по света – тържество и прослава на писмеността, просветата и културата, символ на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Честването на деня на Светите братя Кирил и Методий е един от най-ярките изрази на националната идентичност и на българското самосъзнание", допълни Бойко Борисов.

"На днешния ден моят призив е нашите съвместни усилия като народ да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност.

За мен е чест да приветствам с добре дошли в Рим децата и техните родители и учители от българските училища в чужбина. Обръщам се към всички българи – нека да продължаваме да стимулираме интереса на нашите деца към училището и знанието, само така можем да допринесем за формирането на техния мироглед, идентичност, ценностна система и социална принадлежност. Нашите деца са нашето бъдеще. Ние носим отговорност към тях и трябва да направим всичко по силите си, за да живеят в една все по-добра България и да се гордеят с това, че са българи" допълни премиерът.

Кампания: Запишете на 24 май клип с фолклорни танци

Кампания призовава днес всички българи, включително и в чужбина, да се запишат как танцуват фолклорни танци и да споделят видеото в инт...

"Честит празник на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост", написа още премиерът Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...