Борисов спря поръчка за реформа на МВР, след като гледал телевизия

5559
Борисов спря поръчка за реформа на МВР, след като гледал телевизия
Снимка: Министерски съвет

Обществената поръчка, чрез която МВР се опитваше да намери частна фирма за написването на "реинженеринг на процесите", е спряна по искане на премиера Бойко Борисов.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев разказа пред "Канал 3" как още преди месеци премиерът му звъннал и му наредил да спре търга. Радев твърди, че му е отказал и обещал, че може да защити поръчката.

МВР реагира: Тепърва ще се обсъжда дали да има увеличение на заплатите

Евентуално увеличение на заплатите в МВР тепърва ще бъде обсъждано. Това съобщиха официално от Министерството на вътрешните работи след...

"Премиерът ми каза да отменя, аз му казах, че няма да я отменя. Звънна ми по телефона и ми каза: "Абе, гледай тука телевизията". И аз му казах: "Г-н премиер, оставете, знам какво правя". Той ми каза: "Добре, ама трябва да можеш да го защитиш". И аз му казах: "Да, разбира се, знам какво правя", разказа Радев. Новият министър Младен Маринов "явно е решил, че няма да може да го защити, така както аз му казах на премиера, защото Маринов не идва оттам, откъдето аз идвам", заподозря Радев, цитиран от в."Сега".

Поръчката е спряна 7 дни след встъпването на Маринов като министър, се вижда от документите към търга. Мотиви не са посочени. Преди това обаче е имало интерес от евентуални изпълнители - искани са допълнителни разяснения, МВР е отговаряло на запитванията им.

С този търг трябваше да се търси реализация на идеята, че МВР може да се реформира само с помощ отвън. Бяха искани становища от Световната банка, както и от научните среди у нас. Стойността му бе малко над 1 млн. лв. Как е било определено колко ще струва оптимизацията на МВР, така и не се разбра, а и Радев даде доста объркано обяснение. "Един милион и нещо. Това го сложихме, защото някога е обявявана такава цена. А на мен ми обясниха, че струва не повече от 400-500 хил. лв. с всичките неща, които ще ни дадат", обясни бившият министър.

Радев си тръгна от поста с официалното обяснение, че поема политическа отговорност заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 18 души. Впоследствие обаче премиерът Борисов обясни, че го е махнал заради случая с бащата на президента Румен Радев - Георги. Той се сблъска с човек на инвалидна триколка, а МВР мълча за случая повече от седмица. След това се оказа, че мъжът с триколката е бил санкциониран от полицаите, без да има вина. Заради гафа бе уволнен един пътен полицай.

Реформата "Бъчварова" в МВР довела до по-високи заплати за някои служители на бюро

От направената в системата на МВР реформа "Бъчварова" се оказа, че служители, които изпълняват помощни функции в МВР, получават повече...

"Със сигурност работата не е свършена като хората, затова е наказан този полицай. Доказано е, че е направил грубо нарушение, не е питал нито един свидетел. След като не го е направил, кадрите можеше да ги види. Каква намеса на политиката? Във всички случаи така реагираме. Не може да научаваме за това по този начин и така да обърнат нещата по този начин - че е виновен само човекът с триколката", заяви Радев по Канал 3.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com