Боровец се подготвя за зимния сезон (СНИМКИ)

6568
Боровец се подготвя за зимния сезон (СНИМКИ)
Снимка: Община Самоков

Среща за готовността за предстоящия зимен сезон се проведе в курорта Боровец. Тя бе свикана от областния управител Радослав Стойчев и в нея взеха участие представители на областните структури на МВР, РЗИ, БАБХ, АПИ, на РИОСВ, както и на експлоатационните дружества ЧЕЗ и ВиК, представители на концесионера „Бороспорт” и на хотелиерите. За пръв път на този форум присъстваха и представители на министерство на туризма – заместник-министър Георгиева и началника на отдел „Анализи и прогнози в туризма”.

Срещата откри областният управител Радослав Стойчев, който благодари на всички за присъствието и подчерта, че добрата стиковка на отговорните институции е гаранция за добра подготовка за предстоящия сезон. Заместник-министър Георгиева сподели, че предходния зимен сезон е бил успешен и са регистрирани посещения от 1,1 млн. чуждестранни туристи. Тя подчерта, че в момента основният въпрос е как да бъде осигурено облекчено влизане в страната на туристите, но в същото време да се гарантира безопасността им. Тя съобщи на присъстващите, че следващата седмица предстои министъра на туризма да проведе разговори с туроператорите от Великобритания, Германия, Израел, Чехия и Полша, във връзка с резервациите и протокола за влизане в страната.

Пети паркинг за три години правят в Самоков

Пети поред паркинг изграждат в Самоков за последните три години с ново осветление. През 2019-та специално за целта бяха обособени прост...

Тъй като епидемичната обстановка е много динамична, не може още от сега да се начертаят ясни правила. На този етап се обмисля туристи от държави в „червена зона” да могат да влизат с ваксинационни сертификати. Другата мярка, която се предвижда, за да се подпомогне зимния сезон, е масирана реклама в медиите в Израел. По отношение на спазване на мерките за безопасност в обектите, протоколът остава същият, както досега. Заместник-министърът на туризма препоръча да се ваксинират всички, заети в туристическия бранш, което значително ще облекчи работата на обектите. Тя подчерта, че е добра практика да се определят т.нар. „карантинни хотели”, което дава допълнителна сигурност на туристите.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев приветства навременното провеждане на тази среща. Той благодари на доброволците и институциите, включили се в потушаване на пожара в Рила и изрази задоволството си от ремонтите на довеждащата инфраструктура, като благодари на областната управа и АПИ, че е намерила начин ремонтите да продължат, за да се осигури по-добра достъпност на курорта. Кметът отчете, че изцяло се е подменила ВиК инфраструктурата в курорта и до старта на сезона ще бъдат изпълнени довършителните дейности. Г-н Георгиев сподели, че е притеснен от лошото състояние на пътя от хотел „Олимп” до „Боровец Хилс”, който вече не може да се изкърпва. Той е изпратил писмо до Министерски съвет с искане за 1,5 млн. лв., които са необходими за цялостен ремонт. Областният управител Радослав Стойчев заяви, че той ще потърси съдействие от АПИ и МРРБ, за да се реши този проблем. По отношение на електричеството, Боровец е захранен от два източника, както по въздух, така и под земята.

Д-р Чобанова от РЗИ запозна присъстващите с епидемичната обстановка в района. От БАБХ увериха, че контролът има ефект и те ще продължат мониторинга в същия алгоритъм, както до сега. Шефът на Областно пътно управление докладва, че е направено сериозно изкърпване през този строителен сезон и на пътя до Мальовица. Кметът Георгиев помоли да се предвиди и изкърпване на дупките по пътя за Мальовица в частта от Самоков до Говедарци. От ОДМВР докладваха, че имат готовност само със сили от района на областната дирекция да обезпечат сигурността в курорта. Хотелиерите поставиха въпроси към Общината за обособяването на буферни паркинги в курорта и към министерство на туризма, че не трябва да се бавят с преговорите с туроператорите. „Бороспорт” заявиха, че са готови за старта на зимния сезон, включително и с изпълнение на протокола с противоепидемични мерки. Единствено на този етап не могат да обявят цени за лифткартите, поради непредсказуемата ситуация с цените на електроенергията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com