Британската здравна агенция: Не се поддавайте на фалшивите новини за е-цигарите

8241
Британската здравна агенция: Не се поддавайте на фалшивите новини за е-цигарите
Снимка: iStock/Guliver

Електронните цигари са по-безопасни от пушенето на традиционни цигари, а паниката и фалшивите новини покрай кризата в САЩ попречиха на мнозина да откажат вредния навик чрез по-малко рискови алтернативи. Това са заключенията на Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health of England) в шестия годишен доклад за е-цигарите, публикуван в началото на март. Здравните експерти във Великобритания за пореден път твърдят, че регулираните електронни цигари и бездимните алтернативи могат да окажат важна роля за намаляване на вредата от тютюнопушенето в света.

Съветът на британската здравна агенция си остава пушачите да преминат към по-малко вредни регулирани електронни цигари, които да им помогнат да спрат да пушат, а непушачите никога да не започват употребата на никотинови изделия.  

Електронните цигари не са безрискови, но съдържат значително по-малко вредни вещества в отделяния аерозол в сравнение с цигарения дим. Заключенията на британските експерти идват месеци след края на епидемията с е-цигари в САЩ, при която заради нелегални или съмнителни вейпинг течности, внесени от Китай, загинаха десетки. Американските власти вече потвърдиха, че основната причина за белодробните заболявания (EVALI) е откритата в никотиновите течности съставка витамин Е ацетат – сгъстител, който се добавя в продуктите за изпаряване на канабис. Това вещество, както и откритият още тетрахидроканабинол в американските течности, са забранени в продуктите за изпаряване, които са строго регулирани във Великобритания, добавят от държавната агенция.

Британските учени установяват тревожна тенденция вследствие на кризата в САЩ и настъпилата медийна истерия – все повече потребители погрешно вярват, че електронните цигари са по-вредни от обикновените.  Вследствие на фалшивите новини и дезинформацията, британците, които вярват, че електронните цигари за по-малко вредни от пушенето са намалели от 45% през 2014 г. на 34% през 2019 г. 

„Страховете, свързани с безопасността на електронните цигари, възпират пушачите от преминаване на тези продукти, което ги обрича на лошо здраве и ранна смърт заради пушене“, казва експертът от здравната агенция Джон Нютън. Пушенето е причина за преждевременната смърт на 220 души на ден на Острова, посочва той. Новите доказателства за намаления риск на електронните цигари са много убедителни, ако погледнем сериозно на тях, а не се вслушваме в това, което казват борците срещу електронните цигари, заявява и експертът по обществено здраве Клайв Бейтс.

Най-голямата вреда в момента се нанася от фалшивите новини за опасността от е-цигарите. „Не се поддавайте на всяващите паника медийни публикации за риска от електронните цигари, които не почиват на никакви научни доказателства“, призова Дебора Арнот, директор на Action on Smoking and Health (ASH).

„Всички пушачи трябва да са наясно, че преминаването на електронни цигари е един от най-ефективните начини за отказ от пушене и опазване на здравето“, категоричен е и Джон Бритън, директор на Центъра за изследване на тютюна и алкохола на Великобритания. Изпаряващите продукти със или без никотин трябва да бъдат регулирани, но забраната на ароматите ще се отрази негативно на пълнолетните пушачи, които се опитват да спрат да пушат с помощта на електронни цигари, посочват още в доклада си британските учени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com