БСК подкрепи КРИБ с факти срещу думите на Бъчварова, че МВР работи добре

3899
БСК подкрепи КРИБ с факти срещу думите на Бъчварова, че МВР работи добре
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара (БСК) показа червен картон. От работодателската организация посочеват, че в отговор на "някои непремерени изказвания на политици и представители на институциите", стартират нова рубрика в своя сайт със заглавие "Стига вече".

В рубриката ще публикуваме без коментар статистически данни и други обективни факти, а изводите оставяме на читателите, заявяват от Камарата.

Бъчварова: Има кръгове, които искат МВР да не работи. По медиите ще ги познаете

Има кръгове, които искат МВР да не работи. По медиите ще ги познаете. Това коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварвоа п...

Първата публикация в новата рубрика е посветена на задочния спор между представителите на бизнеса и правителството относно ефективността на работа на правоохранителните органи, обясняват от БСК.

Камарата визира изказванията на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която възкликна със "стига вече" на исканията на бизнеса в лицето на КРИБ за бързо разследване на убийството на бизнесмена Александър Антов. От работодателската организация призовавах Бъчварова да си подаде оставката, ако извършителите на престъплението не бъдат разкрити.

Според Бъчварова обаче това е "тенденциозна линия" на поведение. От различни страни има преднамерено отношение, което внушава МВР не работи", заяви днес Румяна Бъчварова в ефира на Нова телевизия. Според нея това се използва, за да се нагнетява напрежение и да се казва на престъпниците, че са с развързани ръце.  Ние работим изключително добре в последно време, констатира министърът на вътрешните работи. 

Тази седмица КРИБ излезе с остра декларация към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в което настоява за бързо и ефективно разкриване на извършителите на убийството на Александър Антов. "Поредното показно и нагло убийство в България, този път на един предприемач, символ на това как един българин може да успее и със собствени сили да изгради от дребно надомно производство една истинска империя, безкомпромисно и оглушително постави въпроса: Защо ни е нужно МВР?", написаха от КРИБ.

КРИБ е готова да даде награда за разкриване на убийството на Александър Антов

Ако е необходими, ще осигурим ресурс за награда на откриване на извършителите. Това заяви пред Нова телевизия председателят на КРИБ Кир...

"Когато излизаш с позиция от името на една организация, то генерализираш", каза днес Бъчварова. "Сигурно Кирил Домусчиев не ме харесва, не знам... Едва ли ще се е събрал целия КРИБ за тази декларация", коментира още Румяна Бъчварова ролята на председателя на бизнес организацията - Домусчиев.

На фона на този "задочен спор" от Българската стопанска камара публикуваха данни от Евростат, според които България води класацията в Европа (ЕС-28) по проявления на престъпност, насилие и вандализъм с ниво от 26,8% за 2014 г. при средно за ЕС 14%, за Румъния – 14,9% и Гърция – 16,1%. Под средноевропейските равнища на престъпност са държави като Латвия (13%), Естония (12,13%), Кипър (11,9%), Словения (10,1%), Полша (6,4%) и Хърватска (2,5%).

Освен това БСК цитира данни на МВР, които показват, че разкриваемостта на престъпленията трайно намалява, като от 44,3% през 2010 г. спада до 37,6% през 2014 г. Данните са следните: от 65 130 разкрити престъпления през 2010 г. намаляват до 42 830 през 2014 г. Същевременно стойността на разкритите икономически престъпления е намаляла почти 3,5 пъти, а броят на регистрираните убийства расте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com