БСП предлага чиновници да бъдат пенсионирани и без тяхно съгласие

23667
БСП предлага чиновници да бъдат пенсионирани и без тяхно съгласие
Снимка: Getty Images / Guliver

От БСП предлагат законови промени, с които служителите на държавна работа, навършили пенсионна възраст, да бъдат пенсионирани, без да се иска съгласието им.

Идеята е на народния представител от Кърджали Милко Багдасаров. По този начин според него щели да се освобождават работни места за млади специалисти.

Следят служители по електронен път дали не се скатават от работа

Държавните служители ще бъдат проверявани по електронен път дали не се скатават от работа, информира Стандарт. Чрез монтираната система...

В момента държавните служители на трудов договор, отговарящи на условията за пенсиониране, сами избират дали да излязат в заслужен отдих, или да продължат да работят, обясни Багдасаров. Не така обаче стоял въпросът с хората, назначени на т.нар. служебни правоотношения. Тях никой не ги питал, а автоматично ги изпращали в пенсия, като навършат годините за това. Законът за държавния служител дава право на работодателя им за това.

За пример той посочи системата на образованието. "Има много млади учители, които чакат и в същото време много учители, които не са проявили желание да се пенсионират", смята народният представител. Много от завършилите висше образование не можели да си намерят работа по специалността, коментира още червеният депутат.

Засега не е ясно дали идеята е лично на Багдасаров и група депутати от левицата, или е съгласувана вече с правителството и коалиционния партньор ДПС. Двете партии вече се разминаха по въпросите за ранното пенсиониране и плоския данък, което предизвика словесни двубои между лидерите им, предаде КРОСС.

От БСП обещаха преди изборите хора, на  които им липсват до 2 г. за пенсия, да могат да се пенсионират при по ниско заплащане за старост. От ДПС твърдо се противопоставиха на подобна идея и дадоха знак, че тя няма да мине. Точно преди ваканцията левицата и хората на Лютви Местан се разминаха за гъвкавото пенсиониране.

Идеята на Багдасаров ще срещне сериозния отпор на синдикатите. Според КНСБ тя би означавала връщане на действала допреди няколко години разпоредба в кодекса, която разрешаваше шефовете да прекратяват договорите на служителите си, навършили пенсионна възраст. Работодателски организации обаче отдавна искат възстановяване на тази разпоредба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com