Булгаргаз ще предложи за февруари с 32% по-ниска цена на газа спрямо тази за януари

2996
Булгаргаз ще предложи за февруари с 32% по-ниска цена на газа спрямо тази за януари
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще предложи поевтиняване с 32 процента на природния газ през февруари, ако цените на европейските пазари се запазят на настоящите си нива, съобщиха от държавния газов доставчик.

Дружеството по закон трябва на 10 число всеки месец да внася в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цените си на вътрешния пазар за следващия месец. То обаче задължително се коригира на първо число, когато трябва да влезе в сила, за да се отрази в тарифите движението на европейските газови борси за целия месец, на чиято база се формира окончателната цена за месеца.

"Булгаргаз": Нямаше как да се избегне поскъпването на газа

В случай, че България получаваше азерския газ в пълен обем от началото на 2022 г., отново щеше да се наложи повишаване на регулираната ...

Така например миналия месец "Булгаргаз" внесе на 10-то число заявление за 14 на сто повишение, но в средата на декември газовите борси полудяха и регистрираха цени над 2050 долара за 1000 куб. м.

Едва в последните дни на декември цените паднаха, но дружеството поиска 30 процента поскъпване от януари и го получи, което доведе до критики от страна на премиера Кирил Петков. Те бяха насочени към енергийния регулатор, че е позволил повишението и министър-председателят обяви, че ще бъдат сменени членовете с изтекъл мандат.

Сред тях е и председателят Иван Иванов, чийто мандат изтече през април 2020 г., но по закон той е длъжен да остане на поста докато бъде избран нов шеф. Такъв избор се опита да проведе ГЕРБ, но единственият кандидат – Пламен Младеновски, се оттегли от надпреварата.

От "Булгаргаз" обявиха, че ако до 10 януари 2022 г. се запазят настоящите ценови нива на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 г. от 65 евро/ МВтч, предложената цена ще е с 32% по-ниска спрямо утвърдената за януари. Това би означавало цената да се върне дори малко под декемврийското си ниво

КЕВР обяви новата цена на природния газ за януари

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 133,41 лв./mwh. Според регулатора, повишаващите се цени на природния газ...

Окончателното предложение за цена за февруари 2022 г. обаче ще зависи от случващото се на газовите борси до края на настоящия месец, тъй като именно техните стойности формират 70 на сто от цената по договора с руската "Газпром". Другите 30 процента са вързани към цената на петрола, който поскъпва по-бавно.

Газовото дружество обясни януарското поскъпване с 30 на сто, вместо първоначалното внесеното заявление от 14.5 процента, именно с това, че в периода от 10 до 23 декември цените на доставките в първия месец на 2022 г. са се повишили от 93 евро на 119 евро за мегаватчас. В коригираното на 1 януари заявление е било включено последващото поевтиняване, но то не е достатъчно да компенсира предходното поскъпване, както и повишението на петролния компонент.

Доставчикът уверява, че напълно е спазил нормативните изисквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com