България е готова да изпрати 1200 военни на границата срещу мигранти

1470
България е готова да изпрати 1200 военни на границата срещу мигранти
Снимка: Министерски съвет

„Ситуацията по границата е под контрол, наблюдаваме периметъра в дълбочина и имаме готовност да реагираме. Взели сме необходимите мерки, за да не допуснем преминаването на големи групи от хора на българска територия.“

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг след спешната среща при премиера Бойко Борисов, свързана с опасността от нелегални мигранти от Турция и Гърция.

Българската граница е заплашена след бунтове на бежанци в лагер до Солун. Те искат да продължат пътя си към Германия, а не да ги спират в Гърция.

"Имаше слухове, че големи групи нелегални емигранти могат да тръгнат към българската граница. Възможността нещо подобно да се случи не е отпаднала, но полицията и армията са в готовност да реагират", посочи Каракачанов.

Армията е готова да изпрати 1200 души специализирана транспортна техника по границите при нужда. "Към момента всичко е спокойно, взети са всички мерки. Няма да допуснем България да бъде пробита и да се създаде напрежение в страната", увери министърът на отбраната.

Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем, отбеляза премиерът Борисов, посочвайки мигрантските бунтове около Солун, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да може да опазим държавата, отбеляза Борисов. По думите му трябва да има готовност за задържане на мигранти, така че да не се разпръснат из страната.

Засилена охрана по южните ни граници, сблъсъци между мигранти и полиция край Солун

Засилена охрана има по южните ни граници заради опасност от нова бежанска вълна от Гърция. През последните дни близо хиляда души напусн...

Премиерът разпореди да се видят центровете, да се вземат всички мерки, службите да подават своевременно информация за обстановката, ако е необходимо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.

Следим ситуацията много внимателно още от получаването на първите сигнали за движение на големи групи в съседните държави. Проблемът е, че в социалните мрежи се тиражира фалшива информация, която мотивира нелегалните мигранти да се събират на големи групи и да тръгнат към Западна Европа, обясни Младен Маринов.

По границата има засилено присъствие на гранична полиция и жандармерия, снабдени с термокамери и уреди за нощно виждане. Те са готови за реакция при необходимост, каза той. Военният министър Каракачанов и вътрешният Маринов ще посетят ГКПП Кулата утре.

По думите на Каракачанов вълненията са провокирани от хора вътре в лагерите, които имат влияние сред мигрантите. Нелегалните мигранти могат да бъдат използвани и в предизборната кампания за европейските избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com