България е в челото на Европа по разходи за храна, алкохол и цигари

3047
България е в челото на Европа по разходи за храна, алкохол и цигари
Снимка: Wikimedia

Експерти на агенция РИА Новости от подразделението РИА Рейтинг подготвиха сравнителен списък на 40 европейски държави за дела на домакинските разходи за храна, предава БГНЕС. Изчисленията са по данни на националните статистически служби. При съставянето специалистите са анализирали бюджетите на домакинствата. Разходите за препитание, включително безалкохолните напитки, са показани за средностатистическо семейство според резултатите от 2018-а.

"Най-малък дял от разходите за храна е регистриран сред жителите на Люксембург, най-голям е сред жителите на Украйна. Русия заема 31 място", се казва в съобщението. Руският показател намалява с един процент в сравнение с предходната година. Руснаците харчат 30,2% от бюджета си за хранителни стоки.

Светът губи храна за 400 млрд. долара още преди да е стигнала в магазина

Светът губи около 400 млрд. долара в храна още преди тя дори да е стигнала до магазините, показват данни на ООН. Близо 14% от произвед...

Люксембургците отделят само 8,4% от разходите си за храна. Делът на разходите за храна сред жителите на Холандия и Великобритания е 10,6% за всяка, Ирландия - 11,5%, Финландия - 11,7%.

В края на класацията освен Украйна са разположени Казахстан (47,6%), Молдова (43,8%), Северна Македония (37,8%), България (36,5%), Беларус (36,3%), Сърбия (34,3%), Румъния (33,3%) и Литва (31,5%). Малко по-малко, отколкото в Русия, харчат за храна в Черна гора (29,7%) и Хърватия (28,2%). в Румъния хранителните продукти представляват една трета от разходите на гражданите, а в Украйна – половината.

В допълнение експертите от РИА Рейтинг изследваха колко от бюджета си жителите отделят за алкохолни напитки и тютюневи изделия. "Люксембург, Португалия, Кипър и Молдова имат най-нисък дял на разходите за тези стоки. В изброените страни жителите харчат не повече от 1,6% от потребителските си разходи за алкохол и тютюн. Румъния има най-висок дял на "лошите навици"(8,2%), България (5%) и Сърбия (4,9%)“, се казва в съобщението.

Според този показател Русия заема 25-то място (3 процента). Същият показател е и в Беларус, а приблизително една и съща сума изразходват за лоши навици в Хърватия, Чехия и Холандия (2,9%) и Словакия (3,1%).

На четвърто място сме по разходи за храна и напитки в ЕС

България е на четвърто място в Европейския съюз по разходи на домакинство за храна и безалкохолни напитки, показват данни на Евростат з...

Оценени са и разходите на европейците за кафенета, ресторанти и хотели. Най-високите разходи са в Швейцария (11%), следвана от Гърция (10,8%) и Испания (9,9%). Най-ниските разходи са за жителите на Румъния и Молдова (1,9% всеки), както и в Беларус (2,8%), Украйна и Хърватия (2,9% всяка). В Русия - 3,5%.

И накрая експертите от РИА Рейтинг проучиха колко хората от различните страни харчат за свободно време и култура. "Лидерите тук са икономически проспериращите западноевропейски страни - Швеция (18,7%), Великобритания (13%) и Австрия (11,5%). Освен това при първите две държави дяла в разходите за свободното време и културата дори надвишават дела на разходите за храна", се казва в проучването.

Делът на разходите за култура и свободно време в Русия е 7,7%. Жителите на Молдова харчат най-малко за дейности от този вид (1,5%), малко повече в Северна Македония и Казахстан (1,8%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com