България може и да не бъде наказана заради вятърните перки край Калиакра?

22685
България може и да не бъде наказана заради вятърните перки край Калиакра?
Снимка: БГНЕС

България може и да не понесе санкции заради изградените вятърни перки в защитена зона "Калиакра", каза Ивелина Василева бургаски депутат и бивш зам.-министър на околната среда и водите от правителството на ГЕРБ, предаде "Фокус".

По-рано днес настоящият екомиснитър каза в Каварна, че Колежът на комисарите в ЕС е взел решение да внесе жалба срещу България в съда и наказателната процедура заради изградените вятърни паркове в защитени зони.

Европейска наказателна процедура срещу България заради биоразнообразието в защитени зони

Колежът на комисарите в Европейския съюз взе решение да внесе жалба срещу България в съда и наказателната процедура ще стане дело всеки...

Василева уточни, че това е една наказателна процедура, стартирала срещу страната ни още през 2008г., и касае грубо нарушение на законодателството в периода 2003-2008г. "Допускано е без оценка на въздействието върху околната среда да са дават разрешения за изграждане на тези съоръжение. Не е направена преценка на кумулативния ефект върху природната среда т.е един инвеститор кандидатства, за да изгради една перка, това е процедура, която по принцип не подлежи на оценка на въздействието върху околната среда ако перката е само една. В случая обаче става дума за 3 000 инвестиционни намерения са били пуснати без да бъде направена кумулативна оценка за това на тези 3 хил. перки какво ще е въздействието върху околната среда", каза тя.

Първо на страната ни е изпратено т. нар писмо за официално уведомление, след това аргументирано становище от страна на комисията и през октомври е било взето решение от Колежа на комисарите да бъде стартирана съдебната процедура заради това че е нарушавано законодателството. По думите на Василева обаче дори и на тази фаза държавата има възможност да предприеме мерки и да поеме ангажименти пред ЕК, че ще отстрани допуснатите несъответствия. Тя даде за пример случая със софийските отпадъци, когато съдебната процедура бе гласува от Колежа на комисарите, но държавата доказа, че са предприети мерки и има планове за действия и те изцяло отговарят на законодателството, тогава ЕК замрази съдебната процедура. Василева посочи, че е въпрос на отговорно и държавническо отношение и независимо, че тези грешки са допуснати в началото на периода, когато страната става член на ЕК по време на управлението на Тройната коалиция, от ГЕРБ никога не са излизали с политически обвинения, защото това са въпроси, които касаят националните интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com