България постига голям спад на тежко ранените на пътя

2580
България постига голям спад на тежко ранените на пътя
Снимка: БГНЕС

България е сред малкото европейски държави постигнали 20% намаление на тежко ранените при пътнотранспортни произшествия през последното десетилетие. Това съобщи заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева по време на годишните награди на Автомобилната федерация на България, съобщиха от агенцията.

По предварителни данни само 9 държави са постигнали заложената общоевропейска цел на десетилетието за намаление от 20% на броя тежко ранени при ПТП, една от които е България. "Това не е повод за радост и успокоение, защото продължаваме да имаме неприемливо високи нива на пътния травматизъм. Но все пак е тенденция, която трябва да бъде отчетена и по-важното: надградена през следващото десетилетие", подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ страната ни тръгва от много високи нива и са нужни още много усилия за постигане на нужната устойчивост на предприеманите мерки.

Над 50 загинали и близо 1 000 ранени при катастрофи в Пловдивско

От началото на годината на територията на пловдивска област са регистрирани над 730 пътни произшествия с 52-ма загинали и близо 1 000 р...

"Хората винаги ще допускат грешки на пътя и е обща отговорността на институциите да вземат всички мерки за смекчаването на последствията от тях. Това означава по-щадяща инфраструктура, технически изправен автопарк и правилно подготвени участници в движението. Заедно с всичко това обаче винаги ключов фактор ще бъде поведението на хората, затова е толкова важно да стигнем до съзнанието им и да ги накараме да бъдат по-внимателни и по-отговорни", каза още заместник-председателят на ДАБДП. Тя допълни, че именно затова подобни партньорства като това с Автомобилната федерация на България са много ценни и даде пример с проведеното през тази година състезание "Писта София 2020". То премина под егидата на държавната агенция и постави във фокуса си безопасната градска среда и националния слоган – "На пътя животът е с предимство".

Днешната награда на Автомобилната федерация на България бе именно в знак на признание за общите усилия за повишаване безопасността на пътя в България и ангажимент за общото им надграждане съвместно с ДАБДП през идващата година. Отличия в днешния ден получиха и народните представители Димитър Главчев и Пламен Тачев както и Министерството на младежта и спорта, Министерството на вътрешните работи, Съюза на българските автомобилисти и др. Наградени бяха и състезателите постигнали най-добри резултати през изминалата календарна година. Отличията бяха връчени от председателя на федерацията Камен Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com