България през 2014 година: Провали и успехи

46361
България през 2014 година: Провали и успехи

2014 г. беше интересна и разнообразна. България премина през възходи и падения, преживя и успехи, и провали. Те са безспорни, и въпреки това може да сте ги подминали в бурята от обществено-политически събития. Ето най-отчетливите от тях.

ПРОВАЛИ

Министър Мариана Георгиева


Министърът на спорта Мариана Георгиева беше най-неадекватното назначение на кабинета „Орешарски“ в МС. Нейната неотговаряща на поста й подготовка предизвика негодувание още при представянето на правителството, а в последствие министър Георгиева напълно оправда страховете, че тя просто не е за този работа.

Мариана Георгиева е професор по синтаксис и освен впечатляващите бисери, оформени и издържани обаче във висок стил, не беше запомнена с нищо друго.

„Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам. Иначе ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи" и „Отчет. Отчет. Отчет. Не мисля, че може да бъде инкорпориран във въпросно-отговорното единство като единица на пресконференцията - категориална и основна, работеща и работна единица са само част от бисерите, които езиковедското съзнание на министър Георгиева роди.

Иначе по отношение на приноса си към спорта, Георгиева беше запомнена с няколко скромни, но за сметка на това подобаващо неадекватни мнения като това, че държавата има заслуга за успехите на Григор Димитров и това, че село Гулийка се нуждае от спортна площадка за 60 000 лв, защото от там можело да излезе следващият Бербатов.

Учебникът по история


В края на август историци алармираха, че учебник за 3 клас по „Човек и общество“ съдържа чудовищни измислици. Сред тях:

- Българите живели щастливо и сговорно с поробителя по време на турското робство. Имали неограничени права, както и изповядвали свободно вярата си.

- Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало.

- Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Също така „той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт“. Третокласниците остават с впечатлението за един справедлив процес и заслужена присъда от Апостола.

- Априлското въстание е съпроводено с протести в САЩ.

- Причината за смъртта на цар Самуил изобщо не е спомената, а ослепените му воини изобщо не присъстват в учебника.

След като скандалният учебник бе обществено заклеймен, видни български историци поискаха преразглеждане на учебниците по история, а образователното министерство обеща да отстрани неточностите в противоречивия учебник.

Слави Бинев


По примера на Мариана Георгиева, и Слави Бинев беше низвергнат от обществото заради назначаването му на пост, тотално неотговарящ на квалификацията и опита му.

В края на ноември Бинев беше избран за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Той искаше да оглави комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, но му беше отказано.

След оповестяването на новината българската културна общност изригна. Стигна се до там, че трупата на Народния театър „Иван Вазов“ заплаши, че ще подаде колективна оставка, ако Бинев не се оттегли, а Александър Морфов напусна Народния театър в знак на протест.

След дълго упорство от страна на „Патриотичния фронт“,  на 8 декември Бинев най-накрая подаде оставка.

Само дни след това обаче той оглави подкомисията по усвояване на средствата от Европейския съюз. Комисията беше създадена изненадващо, а Бинев беше единственият кандидат за поста.

Мисис България


Безспорен провал и шок беше новината за това коя е българската представителка на тазгодишния конкурс Mrs World, който се проведе на Соломоновите острови, САЩ.

Мисис България Анита Мейзер предизвика цунами от възмущение не само със съмнителния начин, по който е била избрана, но и с визията си, която обществото единодушно заклейми като шокиращо неадекватна за един конкурс за красота.

Въпреки нападките, Анита Мейзер заяви, че се смята за най-достойния представител на България и няма за какво да се извинява на никого.

УСПЕХИ

Крисия, Хасан и Ибрахим


Българските представители на детската „Евровизия“ Крисия, Хасан и Ибрахим сътвориха фурор на сцената в Малта, донасяйки на България историческото второ място.

15 признака, че сте постигнали УСПЕХ

Често самите ние не можем да оценим успехите си и не виждаме колко много сме постигнали в живота си. Непрекъснато се сравняваме с по-ус...

Уникалният глас на Крисия и майсторството на близнаците пианисти Хасан и Ибрахим покориха Европа и спечелиха сърцата на милиони. Песента „Планетата на децата“ излезе на първо място при зрителския вот, но заради гласовете на журито в крайна сметка България остана втора. Това е най-високото класиране за страната ни на конкурса „Евровизия“ изобщо.

Милен Русков


Български писател спечели Европейската награда за литература за 2014 г. Милен Русков бе сред 13-те лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г, които бяха обявени на Панаира на книгата във Франкфурт през октомври. С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Русков получи наградата за романа си „Възвишение“.

Шопската салата


Учениците от област Кърджали са с най-добър среден успех

За поредна година учениците от област Кърджали завършват средното си образование с най-добър среден успех сред връстниците си от стра...

Българската шопска салата стана най-популярното ястие в Европейския съюз. Тя спечели конкурса "Вкусът на Европа".

Конкурсът се провеждаше по време на предизборната кампания за ЕП и приключи в полунощ на 25 май.

Шопската салата стана първа в онлайн надпреварата с над 19 200 харесвания. „Харесванията" на различните кулинарни предложения ставаха на Facebook страницата на Европейския парламент.

Чипровските килими


Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими".

Българка стана световна шампионка по ускорен шах

Младата пловдивска шахматистка Виктория Радева стана световна шампионка по ускорен шах във възрастовата група до 13 години, съобщи БГНЕ...

Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на Чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на март миналата година.

Тъкането на Чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа. След Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009), чрез вписването в Световната листа известният български килимарски център получава световна видимост, достойна за качествата на неговата килимарска продукция.

IT секторът


Българският IT сектор продължи своя възход и през 2014 г.

Според данни на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании от началото на декември делът на българския софтуерен бранш от брутния вътрешен продукт на страната се е увеличил близо 3 пъти през последните години, очаквайки се да достигне 1.74% през 2014 г., което позиционира сектора като един от най-бързорастящите в България.

България през 2014 година: Второто правителство на Бойко Борисов

След като картината на 43-ия парламент стана ясна, беше и ясно, че бъдещото управление на България ще трябва да е коалиционно. И предви...

Ръстът на заетите в сектора от началото на изследвания период през 2005 г. е 344%, достигайки ниво от 17 000 работни места.

През октомври американската компания Progress Software придоби българския IT лидер Telerik за рекордните 263 млн. долара.Това е сделка, чийто мащаб е безпрецедентен за българска независима фирма.

Медали от ученически олимпиади и състезания


И тази година беше успешна за българските ученици, участници в многобройните международни състезания по информатика, математика, физика, химия, астрономия.

Софийската математическа гимназия се класира на второ място на Международната "Жаутиковска олимпиада" по математика, информатика и физика. Тя се проведе от 12 до 18 януари в Алмати, Казахстан. Българските ученици спечелиха три златни, един сребърен и три бронзови медала.

България през 2014 година: Предсрочните парламентарни избори

След съкрушителната победа на ГЕРБ на европейските избори, съдбата на кабинета Орешарски беше решена. Защото ДПС не забрави това, което...

Българските ученици спечелиха два златни медала и един сребърен на Международната олимпиада по информатика в Тайван. Благодарение на техните постижения България се класира на 7-мо място в света по медали на 26-тата Международна олимпиада по информатика, която се проведе от 13 до 20 юли в Тайпе.

Отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) спечели 8 медала от Международното състезание по математика в Южна Корея (Korea International Mathematics Competition). Тимът се нареди на трето място в отборното класиране от общо 70 състава. В индивидуалните състезания българите взеха общо четири златни, два сребърни и два бронзови медала.

Три златни, един сребърен и един бронзов медал донесоха на страната ни учениците от българския отбор по физика. Международното състезание по физика Romanian Master of Physics 2014 изправи един срещу друг 67 ученици, разпределени в 14 отбора. Състезанието се проведе от 16 до 19 октомври в Букурещ.

Три бронзови медала спечелиха български ученици на 46-ата Международна олимпиада по химия, проведена в столицата на Виетнам – Ханой.

Седем български ученици се върнаха с медали от Международна олимпиада по астрономия в Киргизстан, която се проведе през октомври тази година. Българският отбор по астрономия спечели 1 златен, 1 сребърен и 5 бронзови медала на олимпиадата.

Пловдивски ученик пък стана математик №1 на Европа. Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс. Проектът, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com