България през 2015 година: Полицейските протести

10690
България през 2015 година: Полицейските протести

Полицейските протести може и да не спечелят награда „Събитие на годината“, но бяха ясен знак за едно - правителството не може да удръжи непопулярна реформа. Какво ги предизвика? Подготвяни реформи в системата на МВР, които предвиждаха свиване на социалните привилегии на служителите, намаляване на заплатите при обезщетение от 20 на 10 (бел. ред. - когато текстът най-после се появи публично, се оказа, че всъщност са 50% от 10 т.е. 5), отмяна на бонусите за прослужен стаж, ограничаване на годишните отпуски и други. Стотици полицаи дни наред изразяваха недоволството си от предложенията чрез демонстрации по площади, магистрали, гранични пунктове.

В началото на октомври министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че само полицаите, работещи на улицата, трябва да запазят привилегиите си. Останалите трябва да са трета категория труд, като всички други служители. „МВР няма да получи исканите 21 млн. лв. за обезщетения на пенсионирани полицаи, докато не направи реформите“, закани се Горанов.

България и през 2015 година: Държавата на абсурдите

В държава като България е трудно да бъдат определени куриозите на годината, тъй като претендентите са много и кой от кой по-достойни. З...

Синдикатът на МВР реагира мигновено и заяви, че министърът се е поставил над закона и не прави разлика между привилегии и социални компенсации. Полицаите обявиха, че ще излязат на протести и ще блокират пътища, ако парите им за пенсиониране се орежат.

Подготвяната реформа предизвика подаването на десетки молби за напускане от страна на служители на реда, както и две оставки - на шефовете на „Правна дирекция“ и Дирекция „Човешки ресурси“. Горанов и вътрешният министър Румяна Бъчварова обаче продължаваха да твърдят, че свиването на парите е наложително. Това не е идеалното, но е възможното решение, подчерта Бъчварова.

Думите ѝ не успокоиха настроенията и на 3 ноември в цялата страна започнаха полицейски протести. Блокирани бяха проходите Шипка, Маказа, Хаинбоаз, както и АМ „Тракия“. Политическите реакции бяха различни - Реформаторският блок поиска ускоряване на реформите, ДПС се обяви против намаляването на обезщетенията, а АБВ подкрепи свиването. След призиви за оставката ѝ, самата Бъчварова каза, че това би бил последният вариант за разрешаване на проблема.

Последваха още протести и активни преговори. Накрая този, който „клекна“, бе премиерът Бойко Борисов. След негова среща с Бъчварова и Горанов на 4 ноември бе обявено, че на полицаите няма да се отнемат никакви социални придобивки. Заплатите за обезщетение ще останат 20, а 5-те ще важат само за новопостъпили служители.

Служителите на реда обаче не останаха убедени в истинността на обещанията и още същата вечер в цялата страна се проведе мащабен протест. Полицаите се обявиха против други от готвените реформи, лошите условия на дейност и факта, че извънредният им труд не се заплаща. На този фон бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не пропусна да изтъкне, че по негово време не е било така и полицията е имала 50% одобрение (макар че не стана ясно кое проучване цитира).

България през 2015 година: Волениада

Точно когато си мислим, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не би могъл да измисли по-голям абсурд, той ни доказва, че греш...

Финансовият министър Горанов призова полицаите да не напускат, тъй като управлението ще се съобрази с исканията им. Рапорти за напускане обаче имаше, а броят им варираше според изказванията - синдикатите твърдяха, че са 2000, МВР - че са 540. Протестите продължаваха, включиха се и гранични полицаи. Настояванията на протестиращите бяха за цялостно оттегляне на предложенията за промени в сектор „Сигурност“.

Те бяха удовлетворени. На 8 ноември след ранна среща между полицейските синдикати и ръководството на МВР, спорните параграфи от 9 до 16 в Преходните и заключителните разпоредби на проекта за Закон за държавното обществено осигуряване догодина отпаднаха. Така от реформата, предложена от Горанов, не остана нищо. Междувременно стана ясно, че в Народното събрание има и друг законопроект, с който се прокарват поправки на Закона за МВР. И чрез него хората с привилегии в системата не само не намаляват, ами се увеличават.

Към средата на ноември синдикатите в МВР обявиха, че размерът на социалните придобивки ще се обсъжда три месеца. Парламентът пък изпълни обещаното и на 2 декември отхвърли параграфите, които предизвикаха протестите. Преди това всяка парламентарна група, с изключение на АБВ и "Атака", беше внесла предложение за отпадането на въпросните параграфи. Логично в пленарна зала такова бе гласувано с пълно единодушие от 118 гласа „за“.

Към края на годината полицейските синдикати все пак признаха, че има необходимост от реформа в системата. В изказванията им обаче липсваше конкретика. Буквално преди дни пък стана ясно, че МВР ще трябва да плати на 5500-те чиновници обезщетения за общо около 100 млн. лв. Това ще се случи, тъй като договорите им по Закона за МВР ще бъдат прекратени, а след това те ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител, което ще им даде възможност при бъдещо пенсиониране да получат още 6 брутни заплати.

Бяха ли протестите на МВР „клоунада“ ? А дали през 2016 полицията ще си върне доверието на народа? Към момента последното изглежда малко вероятно.

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор II част)

През изминалата 2015 година имаше развитие по сагата "КТБ", която се оформи като черно петно на прокламирания като стабилен банков сект...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com