България се обяви против търговското споразумение с Канада заради визите за българи

1625
България се обяви против търговското споразумение с Канада заради визите за българи
Снимка: Thinkstock

България и Румъния се обявиха против ратификацията на търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, докато тя не отмени визите за техни граждани.

Преговорите между Брюксел и Отава приключиха и споразумението за свободна търговия е планирано да се сключи през октомври. 

ЕК ще обсъди последствията от въвеждане на визи за САЩ и Канада

Европейската комисия (ЕК) ще обсъжда на заседание в Страсбург последствията от евентуално въвеждане на визов режим за САЩ и Канада. Из...

България се присъедини към румънското искане Канада да премахне визовия си режим, както го е направила за всички останали членки от ЕС. София и Букурещ са разочаровани, че Европейската комисия не е наложила като ответна санкция визи за канадски граждани за пътуване в цяла Европа, стана ясно от постоянния представител на България в ЕС Димитър Цанчев, предаде БНР.

"Комисията трябваше да наложи визи за Канада като държава, която не е постигнала визова реципрочност с всички държави членки на ЕС. За момента комисията не е взела такова решение", каза  той. "Ние смятаме, че от страна на канадското правителство трябва да бъде показан съвсем ясен политически ангажимент за решаване на въпроса с отмяната на визите за българските граждани, ако за българските граждани и за българският бизнес остане изискването за канадски визи те не биха могли да се възползват от предимството на това споразумение", допълни Цанчев. 

Нито дума за проблема не спомена след съвета по външни работи министъра от Холандското ротационно председателство Лилиан Плумен. "Страните членки силно подкрепят споразумението, то е добро за ЕС", каза тя.

"Споразумението няма да се ратифицира за един ден или за два дена, то е процес, който ще продължи две, три години. В рамките на този срок ние трябва да имаме яснота кога ще бъде решен въпроса за свалянето на визите за български и румънски граждани, допълни посланик Цанчев.

ЕК ще държи на визовата реципрочност с Канада и САЩ

Европейската комисия ще оцени на 12 април дали все още САЩ и Канада искат визи за граждани на ЕС, съобщи говорителят на комисията Мина...

Еврокомисията обаче още не е казала, дали договорът да бъде от смесен тип – тоест да изисква освен подписа на Евроинституциите и ратификация от 28-те национални парламенти, уточни комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

"Важно беше да имаме единодушна подкрепа за СЕТА и всички се ангажираха да направят всичко възможно да го ратифицират. Комисията ще предложи текста на споразумението в средата на юни, а целта е да се подпише при посещението на канадския премиер Трюдо през октомври в Брюксел. Разбира се то няма да влезе в сила, преди да е гласувал и Европейския парламент', каза Малмстрьом. 

Малмстрьом заяви, че текстът с Канада е най-доброто търговско споразумение договаряно някога в историята на съюза и ще донесе много ползи за еропейските предприемачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество