Българите на "Титаник"

27056
Българите на "Титаник"
Десет мъже от селото се качват на борда на кораба и намират смъртта си в Атлантическия океан

Българската следа в тази трагедия е свързана с плевенското село Садовец. Десет мъже от селото се качват на борда на "Титаник" и намират смъртта си в Атлантическия океан.

През април 1912 година те тръгват от Садовец тръгват 11 мъже като крайната им цел е Америка, разказва TV7. 

Симеон Симеонов и Слави Витски са внуци на двама от тези мъже – Тодор Съйков и Вълчо Витски. Дядовците им са предприели опасното пътуване с една единствена цел - да спечелят пари, с които да си купят земя в селото, тъй като нямали такава.

За загиналия си дядо Симеон Симеонов е слушал от баба си. След трагедията застрахователите изплащат на вдовиците обезщетение. С парите жените купуват парче земя.

11-тият мъж от селото, който тръгва за Новия свят, се е спасил от трагедията на "Титаник", тъй като закъснял и корабът тръгнал без него. Както се е случило обаче с него, никой не знае. Всички жители на Садовец знаят за съдбата на съселяните си от Титаник.

В памет на 10-тимата загинали е поставена плоча в центъра на селото.

Отбелязването на годишнината от потъването на "Титаник" се превърна в международно събитие от ирландския и британския бряг до бреговете на Северна Америка, достигайки кулминацията си в нощта на събота срещу неделя на мястото на катастрофата в северния Атлантик на около 800 км югоизточно от Халифакс. Точно в часа на фаталната среща с айсберг, повече от 1 700 пътници на два круизни кораба - "Балморал", пристигнал от Саутхемптън като "Титаник" и "Джърни", потеглил от Ню Йорк, е възстановката на някои моменти от фаталната нощ като обявяването на сблъсъка от капитана и зова за помощ. Според кадрите, излъчени от канадските телевизии, в зоната няма айсберги, а морето бе спокойно, на практика без никакви вълни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество