Българите не искат еврото, 74% са "за" лева

5761
Българите не искат еврото, 74% са "за" лева
Снимка: Thinkstock/ Guliver

74% от българите искат да се запази националния лев, 9% предпочитат въвеждането на еврото, а 17 на сто нямат предпочитания. Това сочи данни от проучване на „Галъп интернешънъл" в 14 членки на ЕС, пише Нова ТВ.

Всеки трети европейски гражданин би гласувал неговата държава да напусне Евросъюза при въображаем референдум, сочат още данните.

Еврозоната отпуска 2 млрд. евро на Гърция и 10 млрд. на банките й

Еврозоната е готова да деблокира 2 милиарда евро, които са обещани на Гърция в замяна на редица реформи, както и 10 милиарда евро за ...

Сред участниците в проучването са както страни-основателки като Франция, Германия, Холандия, така и новоприети страни като България и Румъния. Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания – 54% от всички, изразили позиция.

Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82%.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com