Българите одобряват най-много Радев, Манолова и църквата

3736
Българите одобряват най-много Радев, Манолова и църквата
Снимка: БГНЕС

Българите дават най-положителни оценки на президента (63%) и омбудсмана (62%). Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) одобряват работата й.

Оценките за работата на основните институции в България като цяло се запазват на сходни нива в сравнение с януари.

Българите чакат повече икономически трудности догодина, но са малко по-щастливи

18% от българите очакват 2018 година да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. Нетната стойност е -8, к...

Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

Това показват данните от проучването на изследователски център „Тренд“ за нагласите на българите спрямо основните партии и институции.

От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%). Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си. В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.

Истанбулската конвенция се превърна безусловно като централна тема на политическия и обществен дебат в последния един месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са с хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати.

Според 2 изследвания, ГЕРБ си остава най-предпочитаната партия

Победа за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес, дават две социологически агенции - „Екзакта“ и „Барометър Бълга...

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права. Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. Прави се уточнението, че теренът на проучването е бил приключил преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.

Не се отчита сериозна динамика и в електоралните нагласи, в сравнение с изследванията през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%). Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка и в следващите ни изследвания ще можем с по-голяма категоричност да верифицираме дали се наблюдават определени тенденции на ръст или спад на някои от основните политически сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com