Българите са песимисти за развитието на икономиката, сочи проучване

2486
Българите са песимисти за развитието на икономиката, сочи проучване
Снимка: iStock/Guliver

Голяма част от българите са песимисти спрямо развитието на икономиката в следващата една година. Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на ситуацията около COVID-19. Общо 57 на сто от интервюираните смятат, че нищо добро не ни чака що се отнася до бъдещето на стопанския ни живот. Проучването  е реализирано в периода между 1 и 5 май 2020 г. чрез телефонни интервюта сред 988 души на над 18-годишна възраст.

63% от интервюираните посочват, че Националният оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса в България се справя с работата си. 27% са на противоположното мнение. В публичното пространство продължава и дебатът по отношение на това, какви мерки трябва да се вземат срещу разпространението на заразата – строга карантина или либерална стратегия като в Швеция и изграждане на „стаден имунитет“. Тук мненията са разделени поравно - 33%  посочват, че стратегията на Швеция е правилна, а други 33 на сто са на противоположната позиция. Останалите 34% пък не могат да преценят.

Галъп: За 72% от българите заплахата от коронавируса е преувеличена, както и за повечето балкански държави

Проучване на Галъп показва, че над 70% от хората на Балканите смятат, че коронавирусът не е толкова голяма заплаха, колкото се представ...

В проучването са зададени и редица въпроси свързани с усещането на хората за психическото и физическото им състояние, доходи и работно място, както и определени притеснения. Липсата на социални отдушници, както и липсата на работа при някои, води до високи дялове на негативно влияние върху психическото и физическо състояние на хората. Малко над половината от интервюираните – 52%, посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе негативно върху общото им психическо и физическо състояние. 18% са на противоположното мнение. Едва 5% посочват, че по-скоро отчитат положително влияние върху общото им психическо и физическо състояние.

23% посочват, че не стоят вкъщи повече време от обикновено. Необходимо е да се направи уточнение, че разхлабването на мерките в последните дни и повечето възможности за излизане ще доведат до динамика в тези данни.

По-скоро песимистични са нагласите по отношение на икономиката в следващата една година – 42% най-голям дял споделят това мнение. 15% са много песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са много оптимистични спрямо развитието на икономиката. 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се отчитат по отношение на нагласите за повишаване на доходите.

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показва осъзнаване на продължителната битка, която ни очаква. Най-голям дял – 31%, посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния си начин на живот. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял са на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че никога няма да се върнем към нормален начин на живот. Именно усещането, че тази криза няма да бъде преодоляна много бързо се потвърждава и от притесненията на хората. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или кафе, а 39% не биха се притеснявали. 64 на сто изпитват притеснения да пътуват в чужбина, 29% не биха се притеснявали. 48% от своя страна не биха се притеснявали да отидат на море това лято, докато 43% посочват, че биха се притеснявали.

България сред одобрените държави за преход към неутрална по отношение на климата икономика

България е една от 18-те държави членки, чиито искания за помощ за изготвянето на териториалните планове за справедлив преход към неутр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com