Български мюсюлмани сезират Брюксел заради храната в училища и детски градини

11408
Български мюсюлмани сезират Брюксел заради храната в училища и детски градини
Снимка: Getty Images / Guliver

Мюсюлмани от Кърджали продължават да настояват в българските училища, детски градини и в болниците да се сервира храна, приемлива от гледна точка на религиозните им убеждения (т. нар. хелал храна), съобщава 24rodopi. В писмото се посочва практиката да се предлага свинско месо.

Институциите в България бяха сезирани от групата граждани „Право на избор на хелал храна за децата", но прокуратурата, правителството и парламентът отговориха, че няма нарушение на човешки права. Сега те изпращат оплакването си и в Брюксел.

Християни и мюсюлмани на общ курбан в Кърджали

Стотици жители на Кърджали се събраха в крайбрежния парк Арпезос за първия общоградски курбан за здраве, предаде БГНЕС. Енорийският с...

От отговора на прокуратурата групата „Право на избор на хелал храна за децата" е разбрала, че сервирането на свинско в менюто в детските ясли и градини, без родителите да са уведомени и без да се предлага алтернативна „приемлива" храна, не е престъпление от общ характер.

Храненето в детските градини, училищата и болниците се съобразява с възрастовите особености на децата или с особеностите на лечебния процес, а не с верските убеждения на родителите на децата, е отбелязано в отговора на Министерския съвет.

Членовете на групата са възмутени от реакцията на институциите, както и от заявеното намерение на правителството да „продължи да храни нашите (на мюсюлманите) деца и с храна, съдържаща свинско месо, понеже това повелявала българската Конституция (според тях)".

„Като граждани на страна пълноправна членка на ЕС, ние естествено подадохме и жалба в ЕК, понеже съгласно Конституцията на България, Европейската конвенция за защита правата на човека е част от нормативната уредба на страната", заявява групата.

През 2050 г. християни и мюсюлмани ще са с еднаква численост

В момента християнството е водеща религия в света по отношение на численост на привържениците й, но то бързо ще бъде "догонено" от мюсю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com