"Български пощи" дава 60 млн. лева на подизпълнител за разпространение на печатни издания

10835
"Български пощи" дава 60 млн. лева на подизпълнител за разпространение на печатни издания
Снимка: iStock/Guliver

Срещу 60 млн. лева без ДДС „Български пощи“ възлага дистрибуцията на печатни издания в цяла България. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от държавното дружество. Срокът, за който се търси подизпълнител, е четири години. Това означава лимит от максимум 15 млн. лева без ДДС (или 18 млн. лв. с ДДС) на година държавна дотация за разпространение на вестници и списания.   

Поръчката предвижда изпълнение на няколко основни дейности: планиране на разпространението и продажбите на печатни издания; получаване на печатните издания от печатница и подготовката им за експедиция до складовите бази; разпространение на печатните издания до пунктовете за крайно разпространение и връщане на нереализираната продукция до издателите; администриране на продажбите и финансовите постъпления от тях. 

Целта е да бъде избран изпълнител, на когото да се възложи цялостният процес по организация, логистика и транспорт на готовите печатни издания до пунктовете за крайно разпространение в цялата страна, а също така връщане на нереализираната продукция и административно-финансово обслужване на процесите с крайните разпространители по места.

Държавата поема дистрибуцията на печатните издания от 1 март

Държавата поема активно дистрибуцията и транспортиране на печатните издания от печатниците през нови будки до гражданите. Това ще се сл...

Към момента „Български пощи“ ЕАД е разпространител на едро, който купува директно от издателите големи обеми от вестници и списания и ги доставя на други, по-малки фирми в отделни населени места и региони, които разполагат с павилиони или сергии, от които да се продават на дребно ежедневни и периодични печатни издания.

Преди дни пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков информира, че готвят голяма обществена поръчка за „Български пощи“, която да даде ясни предвидими условия за дистрибуция, в това число и финансови. Той съобщи, че поръчката е за избор на подизпълнител за транспортната част.

„Още в края на м.г. премиерът ясно заяви желанието държавата да поеме на свободния либерален пазар транспорта и разпространението на периодиката печатни издания, като това беше облечено с решение на кабинета. През тези два месеца бяха направени определени анализи, като към онзи момент „Български пощи“ трябваше да бъде един от дистрибуторите. Това беше виждането, но считано от 1-ви март се оказа единственият национален дистрибутор и транспортьор на периодика“, посочи министър Желязков, визирайки оттеглянето на „Лафка“ от разпространителския пазар.

По думите му националното разпространение от понеделник се извършва в партньорство с регионални дистрибутори, които са около 40 на брой и няма населено място без печатни издания.

Желязков: Български пощи може да си позволи да работи без печалба

Вестникът трябва да пристига за време до седем часа, след отпечатването му до общо 3 500 дестинации по 18 национални и 110 регионални м...

Той обясни, че желанието на държавата е в две посоки – да няма стрес и да се намерят насърчителни елементи, които да подпомогнат дейността по издаване на печатни издания и достигането им до крайните получатели.

„Прогнозите много зависят от два фактора – размерът на отстъпката и размерът на взаимоотношенията с регионалните дистрибутори. Конкретната цифра ще бъде артикулирана много коректно, защото това е услуга от общ икономически интерес. Това са вид услуги, които ако не бъдат подпомогнати от държавата, независимо към публичен или към частен субект, не биха издържали на конкретните пазарни условия или биха били изкривени. В случая наистина има такова изкривяване. Затова до 15 милиона евро на годишна база – това е таванът, който услугите от общ икономически интерес могат да бъдат осъществявани без съответната нотификация. В случая ще бъде много по-малко“, уточни Желязков.   

Министърът посочи, че „Български пощи“ са исторически оператор, който притежава 3000 пощенски станции. По думите му не всички са удачни места за продажба на периодика. Такива в момента са 300, а до края на следващата седмица ще станат над 700 местата, на които допълнително от съществуващите 4000 точки за продажба на периодика ще подпомогнат мрежата за продажба и дистрибуция.

Още: "Борисов: Само "Български пощи" ще разпространяват печатни издания в страната (ВИДЕО)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com