Българските изселници настояват за продължаване на делото за Възродителния процес

7229
Българските изселници настояват за продължаване на делото за Възродителния процес

Граждански организации на българските изселници в Турция настояват за продължаване на делото по Възродителния процес в България, докато бъдат осъдени всички виновници, съобщава БТА от Истанбул, предаде Mediapool.

По-рано този месец стана известно, че последният удължен срок за разследване по делото за Възродителния процес в България е изтекъл. Новината предизвика силно негодувание сред българските изселници в Турция и техните граждански организации.

Мнозинството схвана, че "възродителските" акции не качват доверие

С наближаването на изборите политиците започнаха ударно да редят родолюбиви инициативи, та дано хванат националистическия вот. Сред н...

Те са изпратили писмо до главния прокурор на България Борис Велчев и до военната прокуратура, в което настояват да бъде възстановено разследването, "понеже виновниците за провеждането на Възродителния процес в България не са наказани, въпреки че се знае кои са те".

Писмо с подобно съдържание е изпратено и до Европейската комисия. В него се посочва, че на прокуратурата в България са били предоставени имената и адресите на десетки потърпевши от насилственото провеждане на Възродителния процес, които сега живеят в Турция, и се твърди, че въпреки това никой не си е направил труда да ги потърси и разпита.

Изселническите дружества възнамеряват да открият подписка в България и в Турция по проблема, за да привлекат вниманието и на институците в ЕС.

Редактор: Ая Косарова

Турска федерация: България да се извини за Възродителния процес и да върне имената

Подновяване на делото за т. нар."Възродителен процес" и връщане на турските имена дори и на покойните мюсюлмани поискаха от Федерация ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com