БЗНС призова Румен Радев да почете жертвите на комунизма

3738
БЗНС призова Румен Радев да почете жертвите на комунизма
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари от 11 ч. в София ще бъде отслужена панихида в параклиса пред мемориала на жертвите на комунизма (в градинката пред НДК). БЗНС организира панихида и поднасяне на цветя пред мемориала.

"Както всяка година ние, представителите на демократическата общност в България, почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Денят е определен по инициатива на президентите Ж. Желев и П. Стоянов", се казва в писмо до медиите.

По-рано от БЗНС изпратиха и отворено писмо до президента Румен Радев с призив да почете жертвите на комунизма. Ето пълния текст на писмото:

Президент Радев,

Според Конституцията на Република България и духа на институцията, която представлявате, Вие сте призван да олицетворявате единството на нацията. 

По инициатива на двама Ваши предшественици – президентите Желю Желев и Петър Стоянов, датата 1 февруари е обявена за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Както е известно, по време на Втората световна война България прави многомесечни опити да остане неутрална. Не се присъединява към Тристранния пакт нито заедно с Унгария и Румъния, нито когато Мусолини напада Гърция. Все пак царят и правителството скланят глава пред Хитлер, чиито армии са разположени на северната ни граница, но правят всичко възможно да сведат сътрудничество си с Третия райх до възможния минимум.

Гордеем се, че България не предаде своите евреи на сигурна смърт и помогна на много евреи от Европа да намерят пътя към спасението си.

Известно е, че докато страната е член на Тристранния пакт, докато се водят битките при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз поддържа легация в София. Но когато на власт идва правителство, оглавено от политици, които през февруари 1941 година са били против всякакво сътрудничество с нацистите, Съветският съюз вероломно обявява война на нашата страна. Той отказва да сключи примирие, дори когато България обявява война на Германия, а българската армия се сражава с Вермахта.

Наш евродепутат защити комунизма, много българи искали пак да се върне

Известният като "Любимец 15" евродепутат от квотата на БСП Момчил Неков безспорно блесна в пленарната зала на Европейския парламент. И ...

В резултат от съветската окупация освирепелите за социален реванш български комунисти се впускат в кървава оргия. Безброй българи са убити без съд и присъда. След това се случва фарсът, наречен „Народен съд“.

Никой не получава шанс за справедлив процес.

На 1 февруари 1945 г. т.нар. Народен съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, Ваши колеги генерали и полковници.

Присъдите са изпълнени на същия ден. Това е най-безродната и зловеща екзекуция на български държавни мъже. Нито един от тях не успява да се сбогува с близките си. Нито един от тях не проси милост от комунистическите палачи, слуги на СССР.

Отнемането на българската свобода и независимост не спира години наред. Налагащият се със сила по поръчка на Сталин и неговия прокурор Вишински тоталитарен режим безмилостно продължава с физическата разправа над българските политици. Неспособни да спечелят властта чрез избори, българските комунисти я узурпират с кръв и със силата на окупационната Червена армия.

Петър Волгин: Днешният интелектуалец е хрантутник на режима едно време, а сега - яростен антикомунист

"Хрантутник на режима преди 1989 г., а днес яростен антикомунист - това е средностатистическият евроатлантически български интелектуале...

Втората вълна на политически терор ликвидира съпротивата на БЗНС.

Лидерът на обединената опозиция Никола Петков е екзекутиран на 23 септември 1947 г., а хиляди негови последователи Николапетковисти и други демократи получават смъртни присъди или са хвърлени в комунистическите затвори и лагери на смъртта. Пролята е българска кръв. Убити са най-свидните синове на нацията.

След няколко десетилетия комунистическият режим беше обявен за престъпен. Ние, съвременните българи, дължим поклон пред паметта на всички тези български демократи, платили с живота си правото на България да е свободна и независима държава.

Раните от съветската окупация не са зараснали до ден-днешен.

Като политическа сила, която се е противопоставяла на всяко диктаторско управление и е давала свидни жертви и преди, и след съветската окупация от септември 1944 година, организираме поклонение пред жертвите на червения терор. 

Съветници искат да се демонтира идеологически надпис пред гимназия в Бургас

Да се демонтира "идеологически надпис" пред Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас искат петима съветн...

С Вас сме политически опоненти, но в БЗНС сме убедени, че поклонението пред жертвите на комунизма не може и не бива да бъде ограничавано до една или друга партия, до една или друга идеология. Вие сте избран за президент на всички българи и е Ваше право и задължение да покажете съпричастност към паметта на българските демократи. 

Преклонението пред жертвите на комунистическия режим е проява на човешки хуманизъм и български патриотизъм.

Убедени в това и с уважение към институцията която представлявате, Ви каним на поколението, което ще се състои на 1 февруари 2019 г. от 11 часа пред Паметника на жертвите на комунизма в София.

Надяваме се, че въпреки всички различия заедно с нас ще сведете глава пред спомена за тези хора, за тази най-мрачна, но и горда част от историята на българската демокрация.

Това ще е знак, че националното помирение в България е възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com