X
 
 

Цацаров: В указа на Радев за Гешев няма мотиви

1348 1
Цацаров: В указа на Радев за Гешев няма мотиви
Снимка: БГНЕС
Предлагам да гласуваме дали да се открие нова процедура по избор на главен прокурор, или настоящата да продължи. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на ВСС във връзка с върнатия от президента Румен Радев указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

Нека не спекулираме, че във връщането на указа от Радев има мотиви, това е просто позиция. На няколко пъти по отношение на думите на президента Румен Радев бяха използвани различни определения: съображения, мотиви, позиция. В юридическия смисъл на думата мотиви няма, този указ не съдържа каквито и да е мотиви. Това в никакъв случай не омаловажава казаното от президента, но той направи обръщение пред медиите и което беше възприето от огромното мнозинство от българските граждани. Никой не обезстойностява или неглижира казаното от Румен Радев, защото всеки от нас, когато дава своя вот, при всички случаи трябва да претегли за и против и да мисли за това, което президентът каза. Заслужава уважение и трябва да бъде преценена от всеки от нас", добави още той.

Сотир Цацаров формално отговаря на условията за шеф на КПКОНПИ

Няма официално постъпило нито едно предложение за шеф на КПКОНПИ - Сотир Цацаров формално отговаря на условията за поста. Това каза нар...

Actualno.com

Етикети:

  • Върховенство на закона!!! 1 Върховенство на закона!!! преди 3 месеца Профил на трол?
    Съдиите от КС отбелязват, че когато ВСС направи първо предложение за “назначаване на конкретно лице като ръководител на институция от висшата магистратура”, държавният глава може да упражни право на преценка и да не издаде указа. При повторно предложение той “вече е поставен в условията на обвързана компетентност”. Това означава, че не разполага с избор “измежду юридически равностойни варианти”, т виж още ›› оест не прави преценка. В същото време обаче “ВСС и в двата случая има на разположение своята оперативна самостоятелност”. Ето какво казва КС: “Включително и да гласува повторно лицето, без да се съобразява с неодобрението му от президента”. Решението на КС е подписано с три особени мнения. Те по същество не засягат трактовката на останалите съдии как трябва да постъпи ВСС при връщане на първото предложение и какво прави президентът при прегласуване. Конституционният съдия Тодор Тодоров е един от подписалите с особено мнение: По въпроса как постъпва държавният глава, Тодоров е категоричен: “Президентът не може да откаже да издаде указ. Поради тази причина повторното предложение има окончателен характер. Конституцията го лишава от каквото и да е право на преценка Съдията стига дори още по-далеч. Посочва, че формулата “не може да откаже” е само една по-мека редакция на изрично конституционно задължение”. “Неизпълнението на това задължение е нарушение на конституцията и е санкционирано с конституционноправна отговорност по чл.103, ал.1 от конституцията”, е становището на съдия Тодоров. Споменатият от него текст от конституцията всъщност гласи, че “президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията”. На по-популярен език това означава, че според Тодоров, ако президентът не изпълни задълженията си по конституция, може да се мисли за процедура на импийчмънт. “При повторно предложение подписването на указа не е конституционно право, а конституционно задължение на президента”, смята Тодор Тодоров.