Цената за паркиране в "Синята зона" трябва да скочи най-малко 13 пъти?

13779
Цената за паркиране в "Синята зона" трябва да скочи най-малко 13 пъти?
Снимка: БГНЕС

С подмяната на думата „такса“ с „цена“ в последната поправка на Закона за движението по пътищата, депутатите замениха с търговски заложения досега административен режим за регулиране на уличното паркиране.

В резултат търговското дружество, което експлоатира зоните и служебния абонамент в Столична община, вече ще дължи такса за ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за търговска дейност на открито. Към момента тарифата е 1,65 лв./кв. м/ден и 45 лв./кв. м/месец. Това посочват в своя поцизия от гражданското сдружение Софийски обществен съвет.

Цената на почасовото паркиране в София остава без промяна

Няма да има промени в стойността на почасовото паркиране в София, заяви пред Дарик Румяна Милова от Центъра за градска мобилност, по по...

По груба сметка за 16 400 паркоместа „Център за градска мобилност“ ЕАД ще трябва да внася в бюджета на общината около 124 000 000 лв. на година. При цена от 1 и 2 лева за час паркиране в зелена и синя зона приходите, събрани от търговското дружество през 2014 година, са малко под 10 000 000 лв., а това означава, че минимум 13 пъти ще трябва да скочат цените за зоните, за да успява фирмата да внася само таксата за търговия на открито.

„В желанието си на всяка цена да узаконят престъпното положение със средствата от зоните за платено паркиране да разполага и да ги харчи търговското дружество „Център за градска мобилност“ ЕАД в столицата, лобистите от ГЕРБ и РБ в парламента набързо скалъпиха нефелна промяна, която очевидно е неприложима, освен ако съпартийците им в Столичния общински съвет нямат намерение да променят цените за паркиране от 2 и 1 лев съответно на 26 и 13 лева за час. Тъй като това едва ли ще се случи, ние питаме какво следва? Още неразумни лобистки промени на закони и наредби в името на това средствата от зоните да постъпват в търговско дружество, което откъдето и да го погледнем си е чист грабеж? Или пък дейността на търговското дружество ще продължи да бъде незаконна, както през последните 15 години? Не е ли по-разумно поправките да отпаднат и да се върне и приложи административния режим, който е изцяло в полза на обществото?“ – питат от Софийски обществен съвет.

Гражданите внесоха призив до Президента още миналия понеделник и очакват от държавния глава да наложи вето върху промените в Закона за движението по пътищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество