Ченалова отива на съд по две обвинения

1346
Ченалова отива на съд по две обвинения
Снимка: БГНЕС

Уволнената съдийка Румяна Ченалова се изправя пред съда по две обвинения. За внесения от специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура обвинителен акт. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че регионалната министърка в оставка Лиляна Павлова е искала от Ченалова да прекрати търговско дело заради участието й в изборите през 2014 година.

Разпитаха Румяна Ченалова за "Яневагейт"

Бившият съдия Румяна Ченалова се яви да даде показания в Столичната следствена служба. Пред журналисти Ченалова заяви, че е била разпи...

Съдийката ще отговаря пред магистратите за престъпление по служба и за документно престъпление.

Обвинението за престъплението по служба е за това, че в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. като длъжностно лице с отговорно служебно положение - съдия от Софийския градски съд (СГС) като докладчик по търговско дело, образувано по молба на "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци" ООД, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила задължения си по Закона за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс, с цел да набави облага за дружеството.

Фирмата е подала до СГС искова молба срещу Националната електрическа компания (НЕК), която е била разпределена на Ченалова. Според прокуратурата обаче молбата е била нередовна, заради невнесена държавна такса и вместо Ченалова да остави молбата без движение до отстраняване на нередностите, тя е насрочила делото за разглеждане.

На 24 юли 2013 г., въпреки нередовност искова молба, Ченалова е допуснала поисканото от дружеството обезпечение на исковата претенция до размера на главницата - 6 459 922 лв. и е издала обезпечителна заповед. В резултат на която сметките на НЕК са били запорирани до този размер и дружеството не е могло да оперира в търговската си дейност с незаконно запорираната му сума, посочва прокуратурата.

Няколко месеца по-късно - на 15 октомври 2013 г. фирмата е подала допълнителна искова молба, с която увеличила исковата си претенция с нови 4 392 706 лв. Дължимата държавна такса за увеличението на иска се равнява на 175 708 лв., но и тя не била заплатена, пише в съобщението на държавното обвинение.

Янева и Ченалова се страхували от наказателни дела по румънски модел, сочи нов запис

Бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка Румяна Ченалова са се опасявали от ”наказателни дела&rdq...

Според прокуратурата целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца - ОЕТ- Обединени Енергийни търговци" ООД в размер на невнесената държавна такса. От друга страна е целяла да създаде привилегия за това дружество - да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителната искова молба. Както и да му гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата.

В рамките на това длъжностно престъпление Ченалова не е изпълнила служебните си задължения и при провеждане на процедурата за поправка на протокола по време на едно от съдебните заседания, като не изслушала наличния звукозапис и обясненията на секретаря, а пристъпила към отразяване на поправките и допълнението безкритично - както били направени от дружеството. По този начин тя създала възможност да бъде постановено решение по делото въз основа на приложените към първоначалната искова молба копия на документи, без да са представени и сверени с оригиналите им, в хода на съдебното производство.

От действията на Ченалова са настъпили значителни вредни последици - "още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на Съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на Софийски градски съд", посочва прокуратурата.

От там допълват, че СГС разглежда търговски спорове със сериозни икономически интереси и е от изключително важно значение за цялостния облик и отношение към работата на Съдебната система.

От друга страна значителни вредни последици са настъпили и за ответника – НЕК, заради невъзможността му да разполага с незаконно запорираната сума в размер на 6 289 962.04 лв., при осъществяване на търговската си дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com