Четири града остават в бедствено положение

2148
Четири града остават в бедствено положение
Снимка: БГНЕС

Седмицата започва с действия за нормализиране на обстановката в страната. Половин милион домакинства прекараха нощта без ток. Има паднали дървета и блокирани пътища. Работи се по отстраняването на щетите, за да може електроподаването да бъде възстановено.

Бедствено положение е обявено в четири области - Шумен, Разград, Силистра и Варна. Все още остава в сила предупреждението да се пътува само при необходимост, съобщи bTV. 

Още: Бедствено положение в няколко области: Спасени хора, закъсали автобуси и места без ток (ВИДЕО)

Бедствено положение

Учениците от 280 училища в страната няма да учат днес заради усложнената обстановка. Решението е на кризисните щабове по общини, подкрепено от Министерството на образованието. Учебните заведения се намират в 30 области на страната.

Най-критично е в община Добрич. Там няма да учат в 67 училища от 8 общини. Списък с училища, за които днешният ден е обявен за неучебен, е публикуван на сайта на Министерството на образованието.

В София главните булеварди са почистени, очаква се да започне почистването и на вътрешнокварталните улици днес. Там обаче снегът се е натрупал и е много заледено тази сутрин. Все още има много паднали клони и дървета.

Сигнали за тях, както и за непочистени пътища на територията на столицата, може да подавате към контактния център на Столичната община или на телефон 112. Хората без дом могат временно да намерят подслон в центъра в Красна поляна.

Къде още има бедствено положение?

Actualno.com припомня, че в община Силистра е обявено бедствено положение. Такова е обявено и за девет от общините на територията на област Шумен. Става въпрос за общините: Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица. Пълно бедствено положение е обявено и на териториятана Община Вълчи дол, област Варна.

Местата без ток

Поради повреда в електрозахранването много населени места в област Разград са без електричество. 80 процента от населените места в област Силистра са без електричество. Във почти всички общини във Велико Търново има населени места без ток. Около 42 населени места в област Враца са без електрозахранване. В област Видин населените места без електрозахранване са 11. В област Кюстендил: населени места без ток са в общините Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. В много малки населени места в област Русе няма ток.  

Над 100 населени места във Варненско са без ток, а 30 са без достъп. Населени места без електроподаване – на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд. 30 населени места от област Търговище са без електрозахранване. Временно затворен за движение е Котелският проход. 

Още: Регионалният министър: Не бих нарекъл зимата бедствие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com