ЦИК се съобразява с ГРАО, въпреки разликата от 1 млн. души

9872
ЦИК се съобразява с ГРАО, въпреки разликата от 1 млн. души

НСИ не определя лицата, които могат да гласуват. Това каза за БГНЕС говорителят на ЦИК Бисер Троянов във връзка с разминаването в данните на ГРАО и НСИ за броя на хората, които могат да гласуват на референдума, предаде БГНЕС.

Ние се съобразяваме с това, което законът ни задължава. Законът определя, че избирателните списъци са съставени въз основа на регистрите от населението и се отпечатват централизирано от Главна дирекция ГРАО. Имената се заличават само на онези избиратели, за които законът е предвидил такава възможност. Лицата, които се намират в чужбина и не са преброени, имат избирателни права съобразно всеки един български гражданин, който живее в страната.

Това, че едно лице се намира извън страната, то не губи своите избирателни права на това основание. Ние нямаме възможност да се съобразяваме с данните на друг институт, освен от регистрите на населението, добави Троянов. Той каза, че данните на ГРАО от 6 949 120 души са по избирателните списъци, които са тук от страната, "не трябва да забравяме и онези избиратели, които гласуват в чужбина".

Говорителят на ЦИК посочи, че не могат да се съпоставят тези величини, имайки предвид данните на НСИ и на ГРАО.

"Винаги изборите, включително референдумът, са въз основа на регистрите на населението, не на преброяване на населението. Данните на НСИ са официални, но имат друг характер – те не се използват за целите на изборния процес. Законът не ни е възложил да се съобразим с преброяването на населението, което е извършил НСИ, а ни възлага да се съобразим с регистрите на населението", повтори Троянов.

Регистрите на населението са в общините, ГРАО има териториални звена, които обработват тази информация и се подава централизирано. Не може да бъде заличено лице, което не е представило примерно акт за смърт в общината, каза Бисер Троянов.

Той е убеден, че няма грешка в ГРАО. "Няма да съпоставяме несъпоставими величини". Той каза, че е 100% сигурен, че точната цифра е тази на ГРАО. "Разбира се, тези цифри на ГРАО са въз основа на регистрите от населението. Какво значи точни, неточни и двете са точни. Само, че едните цифри са в резултат на преброяване, което е извършено, а другото в резултат на актуалните данни, които се намират в общините. Винаги по време на избори това се съпоставя и винаги едно и също се говори", коментира още Троянов.

Припомняме, че населението на България на 18 и повече години към 30 септември 2012 година е общо 6 119 757 души, съобщиха от НСИ. Към края на септември миналата година пълнолетните жени са 3 173 736, а пълнолетните мъже са 2 946 021. Според сега действащия Изборен кодекс гражданите с право на глас са дори още по-малко, тъй като не е достатъчно просто да си пълнолетен, необходимо е и да не си поставен под запрещение и да не изтърпяваш наказание лишаване от свобода. Според ГРАО, обаче, общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци за националния референдум на 27 януари е 6 949 120. От избирателните списъци са заличени 16 197 души. От тях: изтърпяващи наказание лишаване от свобода – 7 315; под запрещение – 7 102; заявили желание да гласуват в чужбина по данни от МВнР – 1 773; с издадени удостоверения за гласуване на друго място – 7.

Така на практика, дори и след като се извадят заличените от списъците, се оказва, че или населението на страната е нараснало изведнъж за три месеца с над 800 000 души или трябва да се търси друго обяснение за огромната разлика в данните.

ГРАО съобщи днес и, че броят на избиратели, починали между изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. и референдума на 27 януари – 134 846. Броят на избирателите, навършили 18 год. между изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. и референдума на 27 януари е 101 620.

На изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. броят на избирателите, подали заявления за гласуване в чужбина по данни от МВнР, е 32 390, т.е. желаещите да гласуват в чужбина на референдума на 27 януари са с 30 617 по-малко. За периода между двата избора 24 539 лица са получили или възстановили българско гражданство. Информацията е публикувана и на страницата ГД "ГРАО" в Интернет на адрес: www.grao.bg.

Редактор: Десислава Ушатова

Близо 1 млн. разлика между данните на ГРАО и НСИ

Населението на България на 18 и повече години към 30 септември 2012 година е общо 6 119 757 души, съобщиха от НСИ за БГНЕС.Към края на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com