Цветни мозайки от капачки и бяла сова посрещат посетителите в столичния зоопарк

2802
Цветни мозайки от капачки и бяла сова посрещат посетителите в столичния зоопарк

Цветни мозайки от пластмасови капачки и бяла сова посрещат стотиците посетители на столичния зоопарк през почивните дни, информира БГНЕС. Инициативата се нарича „МузайКАП“ и се провежда се за втора поредна година. Идеята е да запознае малки и големи с уникалните видове животни, които се срещат у нас, както и да им припомни необходимостта от опазването на околната среда.

Тази година на платната са изобразени Вълк и Благороден елен, а те бяха прибавени до миналогодишните Балканска пъстърва, Дървесна жаба, Дъждовник, Къдроглав пеликан и Червеногуша гъска. „Всички животни, които са включени в тези гигантски мозайки, са представители на българската фауна и се срещат в защитените от „Натура 2000“ зони. Нашето послание към посетителите е да рециклират, както и децата да получат познания за различните видове животни“, разказа Катерина Зарева-Симеонова - ръководител на Екологичния научно-образователен център.

Във варненския зоопарк се родиха първите бебета за 2019 година

Едно от любимите места на малчуганите във Варна- Зоологическата градина вече си има бебета. На 19 февруари са се родили три камерунски ...

Капачките за работилницата пък са закупени от инициативата „Капачки за бъдеще“, която набира средства за закупуване на кувьози за родилните отделения в различни наши болници. „Тази идея е доста стара и отлежаваше. Може би чакаше партньорството със зоологическата градина. Няколко години планираме подобна мозайка и сега намерихме най-подходящия ѝ облик. Той съчетава екологично образование, чрез представянето на важни и емблематични за България видове, както и рефериране към използването на пластмаса, която е основният замърсител. Един от най-големите, с които светът се бори“, подчерта Росица Маринова - художник и един от организаторите.

Особен интерес сред посетителите на зоопарка в почивните дни предизвиква и един от новите му обитатели – полярната сова на име Тундра. Тя живее в специално пригодена клетка. За нея ще се грижи дресьор, а животното ще бъде използвано за демонстрации с образователна цел. Совата идва в зоопарка след като е закупена от младо момиче, което иска да я гледа като домашен любимец. Съвсем скоро дамата разбира, че това не е никак лесна работа, защото птицата изисква специални грижи и има нужда от много свободно пространство.

„Животното се чувства добре. Имаме големи планове за нея“, сподели Мария Тереза Кортес, която се грижи за птицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...