Д-р Христо Стоянов: Първите два медицински хеликоптера пристигат в края на юни

1707
Д-р Христо Стоянов: Първите два медицински хеликоптера пристигат в края на юни
Снимка: БГНЕС

Първите два медицински хеликоптера ще са в България в края на юни. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ директорът на болница „Лозенец“ д-р Христо Стоянов. Той уточни, че лечебното заведение ще стане база за въздушна „Бърза помощ“.

„Трябва да се отдаде заслуженото на служебния министър на здравеопазването д-р Меджедиев за това, че той вложи изключителна енергия за реализирането на този проект“, допълни той и обяви, че страната ни е на прага да получи първите две машини за въздушна медицинска помощ. Директорът на болница „Лозенец“ допълни, че в летателния и инженерен състав влиза предимно чужденци, докато медиците ще са българи.

Д-р Асен Меджидиев: Още за летните месеци очакваме медицински хеликоптер

"Вече сключихме сделка с италианска фирма и първият закупен хеликоптер ще пристигне в България на 15 декември. В момента тече и срокът ...

„Подготовката им предстои да започне. Това ще се извърши на два етапа. Първият етап включва подбора на лекари те трябва да отговарят на определени условия“, каза той и допълни, че вторият етап е свързан с лекционен курс. Първите медици, които ще обслужват т.нар. въздушни линейки ще са със специалност „Анестезиология и реанимация“. Според д-р Стоянов това са най-квалифицираните медици.

„Едната машина ще бъде базирана в София – в авиобаза „Враждебна“, а другата машина ще е в Долна Митрополия. В тези бази ще са разположени летателните и медицинските екипи. Ще се дават 12-часови дежурства, като на този етап ще се лети само през светлата част на денонощието“, обясни още той.

Директорът на болница „Лозенец“ допълни също така, че Министерство на здравеопазването вече е определило, в кои лечебни заведения ще бъдат изградени ил доизградени площадки за кацане на хеликоптерите. „Болница „Лозенец“ разполага с такава хеликоптера площадка – тя е и една от площадките на територията на столицата, определена за кацане и обслужване на въздушната „Бърза помощ“. Другата се намира в болница „Св. Анна“, допълни още той.   

Д-р Стоянов разказа, че в определени европейски страни с преобладаващ планински терен има специалност, която се изучава от студентите по медицина – това е т.нар. В очакване на хеликоптерите: Здравното министерство набира кандидати за обучителен курс Вижте какви са изискванията за кандидатстване „Планинска медицина“. „Естеството на работа в хеликоптерите е много различно от дейностите в линейката. Това е машина, която лети с определена скорост и има определени вибрации и турбулентност. Създава се и едни шумов фон. Всичко това е изключително напрягащо в условията на спешност, при нестабилно състояние на пациента“, обясни още той. Директорът на болница „Лозенец“ коментира темата за новата Национална детска болница, за трансплантациите в България, както и за евентуалните „бръмбари“ за подслушване в болницата.

Близо 70 медици ще работят във въздушната спешна помощ

Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за спешна медицинска помощ по въздух у нас. Това става ясно от проекта за създаването му, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com