Да има ли по-висок данък за стари коли – за и против

6772
Да има ли по-висок данък за стари коли – за и против
Снимка: БГНЕС

Формулата за определяне на пътния данък в България е изключително нелогична, много остаряла. Трябва да има по-малък данък за новите автомобили и по-голям за старите – т.е. намаление за новите коли и увеличение за старите. Такова категорично мнение изрази Христо Христов от Асоциацията на вносителите на автомобили.

Христов напомни, че облагането на автомобили на практика се прекратява след 14-тата година – от този момент нататък се плаща един и същ данък, независимо на колко години става колата. Той беше категоричен, че не е нормално да се протестира в това отношение. На мотопед данъкът е по-висок, отколкото на автомобил – трябва да има нова формула, коментира Христов.

5% отстъпка от данъка колата при плащане до 30 април

Софиянци могат да плащат годишния си данък за моторни превозни средства в някой от 22-та районни отдели на дирекция "Общински приходи...

И в момента има преференции в данъците за нови автомобили, които покриват определени стандарти. Според мен дебатът е за новите мощни коли – дали може там да има отстъпка, защото може да не са толкова екологични, каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пред Нова телевизия. Няма как да е другояче, когато неравенствата в България са най-големи в целия ЕС, добави тя.

Има мерки, според които се плаща гориво, за да отидеш на работа – ако променим данъците, тогава нулираме тази мярка. Трябва да се гледа в съвкупност, смята Григорова. Никой не прави собствен избор да мъкне дърва и въглища, добави тя.

Същевременно експерт от автосервиз коментира, че ако полицаите не минат обучение, трудно ще разберат дали даден автомобил замърсява повече, отколкото трябва. Коментарът беше направен в светлината на факта, че от сряда, 7 февруари, по улиците на София МВР ще използва 7 газанализатора, за да проверяват автомобили на случен принцип - дали отделят повече вредни емисии, отколкото позволява екостандарта им.

Застрахователни измами

КАТ се готви да спира и коли в движение, които замърсяват прекалено, но само в София

КАТ ще спира автомобили, които не отговарят на екостандарта си, дори да са в движение. Това ще става в София, от 1 януари, пише в. "24 ...

Бързи пари, лесна печалба – това правят много хора в България благодарение на вече доста известна схема по отношение на автомобили.

За какво става въпрос – клиент застрахова своята кола за голяма сума, след това я обявява за открадната. Тя обаче не е – дадена е на автоморга, която я "разфасова" и продава частите. Така собственикът на колата печели хем от продажбата на частите, хем от изплащане на застраховката.

Застраховател пък се оплака, че преди години било забранено митогравирането по частите, а то помагало много да се изяснява коя част на кой точно автомобил е и предотвратява точно такива схеми.

От началото на годината, според статистиката на МВР има 94 кражби на автомобили, като 22% от тях са направени с цел застрахователна измама. Увеличението в сегмента е 100%.

Шофьор отнесе 1000 лв. глоба, фалшифицирал мощността на колата си за по-нисък данък

1000 лв. глоба трябва да плати собственик на лека кола заради измама с 1 киловат разлика в мощността на автомобила му. Малката наглед р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com