ДАМТН: Нивата на язовирите се нормализират след проливните валежи

2493
ДАМТН: Нивата на язовирите се нормализират след проливните валежи
Снимка: Actualno.com

Нивата на язовирите на територията на Северна България се нормализира и на преобладаващия брой водоеми има свободни обеми, дори след проливните дъждове.

Завишеният контрол бе разпореден през последния уикенд от министъра на икономиката Емил Караниколов, като експертите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) поставиха под постоянно наблюдение общо 36 язовира.

През първото денонощие валежите бяха най-обилни в Северозападна България и Северен-централен район, като под постоянен мониторинг бяха поставени 28 язовира на териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Разград, Русе, Силистра, Габрово и Велико Търново. Те са класифицирани като критични от експертите на ДАМТН, като част от тях се поддържат напълно празни или със сериозен свободен обем, заради натрупани технически неизправности. Проблем е възникнал на язовир Синкевица при Габрово, където обилните валежи са препълнили водоема, но благодарение на бързите и координирани действия между ДАМТН, общината, областната администрация и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР не се е стигнало до ескалация. Контролирано изпускане на язовири се е осъществило и на язовира при село Долна Кремена, Мездренско и на "Николаево V" в района на Тенекиен хан, Плевенско, където проблем е създаден от ремонтиран през 2016 г. преливник.

Вчера (3 юли) дъждовете започнаха да се изместват в Източна България, като експертите на ДАМТН започнаха превантивни проверки на високорисковите водоеми в областите Добрич и Варна. Проверени бяха 8 язовира, като се оказа, че три от тях поддържат воден обем, въпреки че агенцията е издала предписания да се изпразнят, заради редица нарушения. На собствениците са съставени актове и е издадено предписание да се осигури денонощно дежурство на тях, за да се следи постоянно нивото им.

От ДАМТН припомнят, че в началото на месец май, министър Караниколов разпореди масирани проверки на язовирите, като до този момент ДАМТН е инспектирала 1122 язовира. В следствие на проверките са съставени 118 акта и са издадени над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.

ДАМТН продължава да следи ситуацията в цялата страна, като са в ход проверки на всички язовири с констатирани нарушения. Навсякъде, където те не са отстранени, собствениците ще бъдат санкционирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com