Даваме още 81 млн. лв. на Русия за ремонт на МиГ-29

4911
Даваме още 81 млн. лв. на Русия за ремонт на МиГ-29

Министерството на отбраната (МО) се готви да даде над 81 млн. лв. на Русия за интегрирана логистична поддръжка на старите съветски изтребители МиГ 29 за четири години. Това става ясно от поръчка, публикувана в Агенцията за обществени поръчки.

От документите става ясно, че МО ще изпрати покана само до руската корпорация ”РСК МиГ”, която е фирмата производител и държи лицензите за ремонтите на МиГ-овете. Срокът и е 48 месеца, а прогнозната стойност точно 81 294 416 лв. 

Нов избор на изтребител ще има до юли 2018 г.

Поредната процедура по избор на нов боен самолет за ВВС трябва да приключи до юли 2018 г. Това обяви министърът на отбраната Красимир К...

По-рано тази година военният министър Красимир Каракачанов обяви намерението си да ремонтира всичките 15 МиГ-ове на въоръжение в българските Военновъздушни сили, които имат летателен ресурс до 2029. Каракачанов допусна възможност дори те да се модернизират. 

В същото време проектът за купуване на нов изтребител бе блокиран, след като специално създадена парламентарна комисия реши, че е имало нередности при избора на "Грипен" на шведската корпорация "Сааб" за най-добра оферта. Сега процедурата трябва да започне почти отначало.

С това споразумение за поддръжка "трябва да възстанови летателната годност на самолетите и да осигури не по-малко от 50% остатъчен междуремонтен ресурс на оборудването от комплектацията на самолетите, като под оборудване се разбира агрегати, блокове, възли и детайли от самолета, двигателите РД-33, сер.2, кутии на самолетните агрегати КСА-2 и комплектуващите ги системи и елементи", пише в документите.

"След възстановяване на летателната годност на самолетите трябва да се осигури общ годишен нальот – не по-малко от 1450 часа (1000 часа на 12 броя МиГ-29А и 450 часа на 3 броя МиГ-29УБ) срещу фиксирана цена за един летателен час. За изпълнението на посочения общ годишен нальот, Интегрираната логистична поддръжка трябва да осигурява не по-малко от 66,6% от самолетите да бъдат в непрекъсната летателна годност", пише още в документите.

МО подписа договор за доставка на 10 броя двигатели за МиГ-29

Подписан е договор за доставка на 10 (десет) броя двигатели РД-33, сер. 2 за самолет МиГ-29. От тях новопроизведените двигатели РД-33, ...

Общата стойност на всички договори, които ще бъдат сключвани към рамковото споразумение в рамките на тези 48 месеца е в размер до 41 000 000 лв. лева без ДДС.

Сумата може да стигне прогнозната стойност от над 81 млн. лв. "при възникнала необходимост и при приет с решение на Министерския съвет на Република България проект за инвестиционен разход", на база на които министерството има право да сключва конкретни договори към рамковото споразумение. За целта "ще бъде сключено допълнително споразумение към рамковото споразумение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com