Дават Дянков на прокурор за 1,4 млрд. лв.?

41993
Дават Дянков на прокурор за 1,4 млрд. лв.?

Властите обмислят да сезират прокуратурата за изхарчените 1,4 млрд. лв. от здравни вноски, предвидени за т.нар. втори стълб на осигуряването, пише 24 часа.

Средствата стояха като резерв и бяха използвани за други цели при предното правителство, твърдят осведомени. Прехвърлянето стана по идея на дясната ръка на Бойко Борисов вицепремиерът Симеон Дянков.

С формулировката за прокуратурата са се заели юристи от всички парламентарни групи. Казусът бил сложен, тъй като предишните управляващи с поправка в Закона за бюджета записали, че парите на касата са част от консолидирания бюджет. Това не променя факта, че е нарушен духът на Закона за здравното осигуряване, според който пари от здравни вноски може да се харчат за здравноосигурителни плащания.

БГНЕС припомня, че в началото на годината председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви, че ще съди финансовия министър Симеон Дянков и призова всички българи да последват примера му, тъй като през последните четири години близо 2 млрд.лв. от здравните осигуровки били пренасочени за други нужди.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com