ДБ иска оставката на главния архитект на София

1889
ДБ иска оставката на главния архитект на София
Снимка: БГНЕС

Групата на „Демократична България“ в Столичния общински съвет поиска оставката на главния архитект на София Здравко Здравков. Причината е „установени лоши практики, масово и необосновано забавяне в сроковете по преписките в ръководеното от него Направление „Архитектура и градоустройство“.Главният архитект на Столична община да подаде оставка, ако му е останало поне малко чувство за такт и достойнство. Не би било преувеличено, ако кажем, че в НАГ към Столична община цари хаос. Не са никак малко публикациите в медиите за проблеми с различни казуси в столични райони. И главният архитект носи основната отговорност за този хаос“, се казва в мотивите към декларацията.

Общинските съветници на „Демократична България“ поясняват, че през декември 2021 г. към народния представител от тяхната коалиция Ивайло Мирчев са се обърнали граждани с жалби и сигнали. Те са се отнасяли до действия и бездействия на главния архитект и подчинената му администрация по отношение неспазване на определените срокове при одобряване на подробни устройствени планове, издаване на разрешения за строеж, заповеди за допълването им, удостоверения за търпимост и въвеждане на строежите в експлоатация, както и бездействие на общинската администрация по постъпили жалби и сигнали за незаконно строителство или нарушения в строителството на територията на Столична община. „Установено е значително забавяне в срока за издаване на визи за проектиране. Прави впечатление огромното време, което отнема вътрешно ведомственото съгласуване. Установено е, че при искане за одобряване на инвестиционен проект за издаване на разрешение за строеж многократно се изисква отстраняване на нередовности и/или представяне на допълнителни документи без да се поставя срок. При по-голямата част от проверените досиета по въвеждане на строежите в експлоатация е установено, че не е спазен срокът за произнасяне. Установено е, и че преписките се връщат за доокомплектоване без да се посочват конкретни документи. Установено е при заявления за издаване на удостоверения за търпимост да се изисква многократно отстраняване на нередности и/или представяне на допълнителни документи без да се определя срок. Преписките се процедират със забавяне, което е значително без издаване или отказ от издаване на искания документ“, са част от изброените от столичани проблеми в работата на НАГ.

Затягат контрола над преместваемите обекти в София

Завишени глоби и строг контрол над павилиони и мобилни съоръжения възнамерява да въведе Столична община. За ползване на преместваем обе...

„Тъй като в Закона за устройство на територията е ясно споменато какви действия следва да се предприемат при констатиране на системни нарушения от страна на главния архитект, и ако у арх. Здравков е останало поне малко чувство за такт и достойнство, то нека подаде оставка и освободи столицата от себе си, като по този начин градът ни ще може да започне дългия и болезнен път на своето, а и на столичните институции, възстановяване“, призовават от „Демократична България“.

Цялата декларация може да прочетете в страницата им в социалната мрежа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com