ДБ предлага руският лагер "Камчия" да се върне на България със закон (ВИДЕО)

5629
ДБ предлага руският лагер "Камчия" да се върне на България със закон (ВИДЕО)
Снимка: СОК "Камчия"

Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова предлагат закон за връщането на санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" под контрола на държавата и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица.

Това стана ясно от публикация във Facebook профила на Мирчев, който уточнява, че двамата очакват подкрепа за законодателната инициатива от цялата парламентарна група, както и от други политически сили.

"Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", пише в профила си Мирчев. Още: Дали сме комплекс "Камчия" на Русия без международен договор: Путин мисли да се възползва

Представителят на "Да, България" добави, че законопроектът предлага и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на Министерството на външните работи, с цел гарантиране на правата на трети лица.

Историята зад СОК "Камчия"

Санатoрно-оздравителен комплекс (СОК) "Камчия" е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. Дружеството е с капитал 304,2 млн. лв. Негова е територия от над 470 хиляди квадратни метра. За сравнение, Ватикана притежава площ от 440 хиляди квадрата на италианска земя.  

При придобиването на фирмата тя разполага с площ от около 30 хектара, или 300 000 кв. м. Другите имоти са закупени впоследствие от новите руски собственици. Тук може да видите и кой обект кога е построен.

Фирмата става еднолична собственост на Московското кметство с решение на Бургаския окръжен съд от май 2004 г. Още: Българската територия на Русия - предистория на продажбата

Редица български медии окачествяват сделката за тези имоти като една от най-скандалните по Северното Черноморие. Справка, изготвена от Варненската областна администрация през февруари 2010 г., сочи, че московското правителство е придобило близо 80 дка в землището на село Близнаци на цена 9.72 лв. на кв.м., въпреки че се намира непосредствено до устието на река Камчия и граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие. Сходни парцели по същото време са се продавали по няколкостотин евро на квадрат.

В рекламата на СОК "Камчия" се казва, че посрещат всички категории гости и прилагат собствени програми за детска и семейна почивка, за тематични ваканции, зелено училище, творчески проекти, концерти, фестивали, изложби, състезания от международен и национален ранг, спорт и здраве.

Там има хотелски комплекс "Лонгоз" (450 легла), вилно селище "Пирин" (250 легла), детски лагери "Радуга" и "Черноморски" (легла за 1200 деца), спортен комплекс "Камчия", медицински център "Здравец", учебно–възпитателен център "Юрий Гагарин", в който се помещават Частно средно училище "Юрий Гагарин" и Авиокосмически център с Планетариум, както и уникален за България амфитеатър с 2000 места, панорамен ресторант "Река Море Океан". Още: Русия има територия у нас колкото Ватикана - кой ѝ я продаде евтино

Руснаците притежават още редица други площи, включително горски територии – общо близо 30 имота с десетки атрактивни сгради в тях. Повече от половината имоти са с хиляди квадратни метри площ, става ясно от справка в Имотния регистър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com