Деца общуват с древността в Националния археологически музей

28451
Деца общуват с древността в Националния археологически музей
Снимка: Национален археологически музей

Повече от 800 деца от 4-ти и 5-ти клас на единадесет софийски училища ще вземат участие в детската програма на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, в рамките на гостуването на експозицията „Непреходен отпечатък в историята – съкровища от гръцките музеи“. Изложбата се провежда под патронажа на Посолството на Република Гърция в София и ще остане в музея до 9 февруари 2014 г.

Всеки ден в музея се провежда обучение на ученици, които се запознават с историята и ценностите на Олимпийските игри, разглеждат експонатите на изложбата и участват в дискусии с археолози. Специално издание за деца, направено за изложбата, разказва за Олимпиадата и нейните спортове във вид на разговор между деца от Гърция и България с Херакъл, най-смелия герой от гръцката митология. Херакъл води децата на мястото на провеждане на Олимпийските игри, запознава ги с начина на провеждане и идеологията на игрите, разказва тяхната история и им показва експонати от времето на първите игри, а именно печати, съдове, надгробни плочи, монети и медали.

Мъж е стрелял по деца в Угърчин, след това налетял на бой

Мъж от ловешката община Угърчин е стрелял с ловната си пушка по група младежи в центъра на града, сигнализира в TV7 бащата на едно деца...

Това е поредната инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, насочена към децата. Програмите им са предназначени за ученици в най-ранна училищна възраст. Пример за това е инициативата „Магията на археологията. Първата тетрадка на малкия археолог”, в която участваха 1500 второкласници през учебната 2011 – 2012 г.. Идеята на института е да организира ежегодно подобни инициативи и постепенно да надгражда познанията на малките, като ги интригува, обучава и забавлява едновременно.

Изложбата се реализира от Националния археологически музей и Нумизматичния музей в Атина. Тя бе открита на 7 ноември 2013 г. и ще остане в Националния археологически музей в София до 9 февруари 2014 г., благодарение на подкрепата на редица компании и организации, сред които и Alpha Bank, като част от политиката на банката да подкрепя значими културни проекти.

Експозицията представя 195 редки и уникални експонати, които датират от неолитния период (VІ-то хилядолетие пр. Хр.) до края на ХІХ век включително и са част от колекциите на Националния археологически музей, Нумизматичния музей и Музей Керамейкос в Атина, Археологическия музей в Аргос, Археологическия музей в Делфи, Археологическия музей в Ламия, Музея на византийската култура в Солун и Археологическия музей в Тива.

Експозицията е организирана в седем теми:

  1.  „История на печатите”
  2. „Велика е страната, която владее морето”
  3. „Демокрация и образование”
  4. „Олимпийският идеал”
  5. „Персийските войни”
  6. „Владетели, белязали историята”
  7. „От Олимп до небесата”

52 деца жертва на насилие в Ловешка област

52 деца в Ловешка област са били жертви на насилие през миналата година, сочат данните на различни институции и организации, съобщи Лов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com