Делото САПАРД не тръгна в апелативния съд

11098
Делото САПАРД не тръгна в апелативния съд
Снимка: БГНЕС

Делото САПАРД не тръгна днес в Софийския апелативен съд.

Причината да не се даде ход на делото бе нередовното призоваване на част от подсъдимите и защитниците. Повторен опит за тръгването му, ще бъде направен на 16 юни, като датата е предварително определена, предаде БГНЕС.

Припомняме, че през март Върховният касационен съд върна делото САПАРД за повторно разглеждане на Софийския апелативен съд.

Подсъдими в процеса "САПАРД" са бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още няколко души, които, според прокуратурата, преди близо 10 години са източили милиони евро от европейската предприсъединителна програма.

Съдия Пламен Панайотов си направи отвод от процеса.

На последното заседание на процеса обвинения за обвинения на инат се чуха в най-голямата зала на спецсъда, построена за дела срещу опасни престъпни групи. Спорът, по който Пламен Панайотов се произнесе в полза на държавното обвинение, за което работеше преди да стане съдия, беше за това дали е коригиран обвинителният акт срещу групата на Николов според указанията на Софийския апелативен съд. Той го върна на поправителен още през 2012-та година. Основен аргумент в спора на адвоката на Николов - Менко Менков, беше колко е работил по делото Андрей Андреев и знак за какво е фактът, че от над 200 страници обвинителният акт е станал на 120.

Делото е престояло при прокурор Андреев не повече от една седмица, нищо, че той го води от самото начало. Предполагам, че за една седмица не е могъл дори да прочете решението на Апелативния съд, за да може да си направи извод какво трябва да коригира в обвинителния акт", каза Менков.

По това дело се работи от 2008 г. Това дело го знам наизуст. Не ми е необходимо една година време, за да го мисля, отвърна Андреев. Чисто и просто го е намалил с 80 страници, контрира Менков. Изчистили сме го от ненужните факти, съответно сме акцентирали на други. Мисля, че не е проблема в обема на обвинителния акт, а в съдържанието, отвърна Андреев.

Менков и Андреев спориха и за това по инерция ли работи прокуратурата срещу подсъдимите.

Това дело задължително трябва да влезе в съд и задължително да бъде осъден някой по него и то на много тежки наказания. А ако погледнат доказателствата по делото, до сега много отдавна трябваше да са прекратили наказателното производство, заяви Менков. Нашата теза продължава да бъде, че тези лица са извършили престъпление и престъплението е описано в обвинителния акт, каза Андреев.

В защита на принципността на работата си Андрей Андреев се позова и на очакванията на Европейската комисия и ОЛАФ. В отговор на очакванията бъдещата Европейска прокуратура да остави в миналото казуси като САПАРД с осъдени в Германия и оправдани в България, Менко Менков попита: "С какво ще е полезна Европейската прокуратура? Да не дойде да напише обвинителния акт на българската прокуратура?"

Няма да има финансови корекции по САПАРД за одитните мисии

Одитните мисии за програма САПАРД, които са проведени през 2011, 2012 и 2013 г., приключиха. Няма да бъдат налагани финансови корекции ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com